Dit is een artikel uit het NRC-archief

Mensenrechten

Filmmakers opgepakt in Iran ‘om banden met de BBC’

Iran heeft meerdere filmmakers aangehouden die volgens het land in dienst zijn van de BBC. Ze beschuldigen de zender ervan aanstichter te zijn van de massale protesten na de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 en weren daarom aangesloten journalisten.

Volgens de BBC gaat het echter om onafhankelijke documentairemakers die niet in dienst van de zender zijn. De zender spreekt van zes arrestaties. Dat komt overeen met de berichtgeving van de krant Resalat, die het over vijf mannen en één vrouw heeft. Volgens de krant “waren ze medewerkers van een Perzisch programma dat erop uit is Iran in een kwaad daglicht te stellen.”

Op de website van de Iraanse staatstelevisie stond dat het vijftal het BBC-station dat in de plaatselijke taal Perzisch uitzendt, van videobeelden en negatieve nieuwsberichten over Iran voorzag. De BBC meldde dat zijn Perzische dienst de filmmakers geen opdrachten heeft gegeven, maar alleen de rechten van hun films heeft gekocht. “Wij zien dit als de zoveelste poging om ons onder druk te zetten bij onze onpartijdige en evenwichtige berichtgeving vanuit Iran en de regio,” zei Lilian Landor van de BBC.

Iran weert veel buitenlandse journalisten en houdt nauwgezet in de gaten hoe ze over het land berichten. Internationale mensenrechtenorganisaties bekritiseren vaak het gebrek aan persvrijheid in Iran, iets dat dan weer tegengesproken wordt door Teheran.