Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

FC Twente is de nieuwe koploper in eredivisie

Club uit Enschede wint thuis met ruime cijfers van ADO Den Haag.

FC Twente heeft gisteren met 5-2 gewonnen van ADO Den Haag en is door de zege de nieuwe koploper in de eredivisie. Met vijftien punten uit zes duels staat de ploeg van trainer Co Adriaanse gelijk met AZ. FC Twente maakte echter twee doelpunten meer.

In Enschede had Twente het eerste kwartier het beste van het spel, maar toch keek de ploeg al snel tegen een achterstand aan. FC Twente-middenvelder Leroy Fer maakte in het strafschopgebied een overtreding op ADO-aanvaller Lex Immers. Fer ontsnapte daarbij aan een rode kaart. Immers benutte de strafschop zelf. Een paar minuten later maakte Marc Janko alweer de gelijkmaker voor FC Twente.

In de tweede helft drukte Twente door. Eerst kopte Douglas de 2-1 in, vervolgens maakte Luuk de Jong er 3-1 van. Aanvaller John Verhoek maakte kort daarop de 3-2 voor ADO Den Haag. Middenvelder Emir Bajrami maakte direct de 4-2, voordat De Jong de eindstand bepaalde op 5-2.

„Het was een moeizame wedstrijd”, zei Co Adriaanse tegen Eredivisie Live. „ADO Den Haag hield het goed tegen, ze hielden de ruimtes heel klein op hun eigen helft.”

Adriaanse was tevreden over de wijze waarop zijn ploeg de wedstrijd naar zich toe wist te trekken. „We hebben een zware week achter de rug. Donderdagavond speelden we nog bij Fulham. Dat was een heel zware wedstrijd, vrijdag reisden we terug en die middag hebben we nog getraind. Ook zaterdag hebben we nog getraind, en zondag moesten we alweer spelen. Dat is fysiek en mentaal heel zwaar.” Volgende week zaterdag speelt Twente uit tegen Ajax. (NRC)