Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Fans hebben toch niets te klagen?

De politie trok zaterdag de wapens toen Feyenoord-fans het Maasgebouw bestormden.

De gemeenteraad eist deze week uitleg van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Agenten trekken hun dienstwapen om Feyenoord-'supporter' op afstand te houden. Beeld stills NOS
Agenten trekken hun dienstwapen om Feyenoord-'supporter' op afstand te houden. Beeld stills NOS

Twee potentiële geldschieters van Feyenoord wisten zaterdagavond niet wat hun overkwam. Een gezellige voetbalavond was de ondernemers in het vooruitzicht gesteld. De clubleiding had de hoop dat beiden na de klinkende overwinning op De Graafschap (4-0) wilden investeren in de noodlijdende voetbalclub uit Rotterdam-Zuid.

Maar Feyenoord kan de mogelijke investeerders met goed fatsoen vandaag niet bellen. Zo’n honderd woedende supporters probeerden zaterdag het Maasgebouw, de hoofdingang van de Kuip, binnen te dringen en richtten vernielingen aan. De politie zag zich genoodzaakt het dienstwapen te trekken om te voorkomen dat de fans de entree zouden bestormen. Stadionpersoneel huilde van schrik. Angst bij keurige supporters in het Maasgebouw sloeg om in boosheid. Enkelen riepen: „Schiet nou eens!” Of: „Grijp eens in!”

Na een klein half uur keerde de rust rond de Kuip terug, maar pas nadat de mobiele eenheid en agenten te paard het plein voor het stadion hadden schoongeveegd. Vier raddraaiers werden gearresteerd en zitten nog vast.

Sportief gezien beleeft Feyenoord dit seizoen een ‘droomstart’. Zes gespeeld, veertien punten, geen wedstrijd verloren. Maar de kater van het voorbije rampseizoen (tiende plaats) is nog niet weggespoeld bij de hondstrouwe achterban. Feyenoord verkeert nog altijd in financiële nood, al hebben twaalf investeerders verenigd in de Vrienden van Feyenoord de pijn verlicht. Niettemin houdt een deel van de harde kern de clubleiding, en dan met name algemeen directeur Eric Gudde, verantwoordelijk voor „het wanbeleid van de afgelopen jaren”. De oud-directeur van de gemeentedienst Sport en Recreatie zou de volksclub naar de rand van de afgrond hebben gedreven.

Die smeulende onvrede kwam zaterdag tot ontlading na de ‘Wij maken ons zorgen’-mars, die om acht uur was begonnen op het nabijgelegen sportpark Varkenoord, waar een deel van de harde kern zich bij thuiswedstrijden verzamelt. Aan de protestmars deden naar schatting duizend supporters mee. Na aankomst bij het stadion zocht een klein deel van hen, ogenschijnlijk onder invloed van drank en drugs, de confrontatie met de politie. Vorige maand, voor het duel met Roda JC, legden enkele tientallen supporters een doodskist voor de ingang van het Maasgebouw.

Gudde veroordeelde de rellen en sprak van „een korte, geïsoleerde en gewelddadige actie”. Volgens hem is Feyenoord juist weer op de goede weg, zowel financieel als sportief. „Ik snap daarom niet wat we precies fout doen.” Zaterdagnacht dienden zijn critici hem onmiddellijk van repliek op de website van de harde kern met een waslijst aan kritiekpunten: „Heb je dan boter op je hoofd, een bord voor je kop of een hele bunker voor je taas?” De officiële supportersvereniging van Feyenoord distantieerde zich nadrukkelijk van het geweld: „Te bespottelijk voor woorden.”

De rellen leggen in Rotterdam een open zenuw bloot. Ruim twee jaar geleden ontspoorde een strandfeest in Hoek van Holland, mede door toedoen van enkele bij de politie bekende Feyenoord-hooligans. In het nauw gedreven agenten zagen zich in de duinen van de Rotterdamse deelgemeente gedwongen om gericht te schieten op hun belagers. Eén feestganger (19) kwam daarbij om het leven. Korpschef Frank Paauw stelde gisteren dat zijn agenten zaterdag terecht hun wapen hadden getrokken toen zij oog in oog stonden met „een groep idioten”.

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak zijn „walging” uit over de rellen. In zijn wekelijkse overleg met de korpschef en de hoofdofficier van justitie bespreekt hij deze week de mogelijkheid om de protestmarsen te verbieden. „Het recht van demonstratie is een groot goed, slechts een kleine minderheid heeft zich misdragen”, zei zijn woordvoerder gisteren. Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar wil deze week in een spoeddebat van Aboutaleb horen waarom de protestactie zo uit de hand kon lopen. „Wij vragen om keihard optreden van zowel de gemeente als de politie om deze losgeslagen idioten een halt toe te roepen”, stelt raadslid Robert Simons. Zijn partij bracht Aboutaleb twee jaar geleden aan het wankelen in het verhitte debat over de strandrellen in Hoek van Holland.