Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese beurzen omlaag, banken onderuit

De beurs in Frankfurt noteerde omstreeks 13.00 een verlies van 2,9 procent. Foto Reuters / Amanda Andersen

De Europese aandelenmarkten zijn de nieuwe handelsweek in mineur begonnen. Door aanhoudende zorgen om de crisis in de eurozone en de vrees voor een Grieks bankroet doken de koersen vandaag omlaag. De Euro Stoxx 50, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurzen in de Eurozone, stond rond 13.00 uur op een verlies van 2,7 procent. In Amsterdam stond de AEX met 275,8 punten op een verlies van 2,2 procent.

Vooral de banken staan onder druk. Op het Damrak noteert ING een verlies van 5 procent. Ook in de andere Europese landen zijn de banken de grootste dalers. Zo verliest Société Générale in Frankrijk bijna 6% en moet BNP Paribas zo’n 4% laten gaan. In Frankfurt verliest Commerzbank 4,4% en staat Deutsche Bank 3,7% af. In Londen is het ook de financiële sector die de beurs omlaag duwt. Royal Bank of Scotland staat 4,9% lager, Barclays verliest 5,2% en Lloyds noteert 5,8% in de min.

Het uitblijven van vooruitgang rond de Griekse crisis bij een top van de Europese ministers van Financiën afgelopen weekend zorgt voor de domper op de beurzen, meldt nieuwsdienst Dow Jones. Een grote teleurstelling was dat de goedkeuring van de volgende tranche uit het noodpakket voor Griekenland is uitgesteld tot de tweede week van oktober.

De Griekse regering voert ondertussen spoedoverleg over nieuwe maatregelen om de staatsfinancien op orde te krijgen. Dit weekend beloofde minister van financiën Evangelos Venizelos dat Griekenland een serie nieuwe maatregelen zal doorvoeren die door de trojka van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank wordt verlangd.

Interactieve graphic: Europa in cijfers