Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

EU gaat tijdens G20-bijeenkomst beroep doen op ‘opkomende wereldmacht’ China

De vlaggen van de EU, Frankrijk en Duitsland. Later deze week gaat de EU een beroep doen op China om de mondiale economie te stimuleren, zo zou blijken uit een document van de ministers van Financiën.
De vlaggen van de EU, Frankrijk en Duitsland. Later deze week gaat de EU een beroep doen op China om de mondiale economie te stimuleren, zo zou blijken uit een document van de ministers van Financiën. Foto AFP / Odd Andersen

De EU zal tijdens de bijeenkomst van ministers van Financiën in Washington later deze week een beroep doen op China, de VS en Japan om de wereldwijde economie er weer bovenop te krijgen.

China moet daarvoor de eigen economie stimuleren en de VS en Japan wordt gevraagd de overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat blijkt uit een document van de Europese Unie waar persbureau Reuters de hand op wist te leggen.

De bijeenkomst in Washington zal naar verwachting vooral gaan over de steeds problematischer wordende schuldencrisis in Europa en de risico’s voor de wereldeconomie.

‘China moet interne economie stimuleren’

Volgens het document is het zaak dat de maatregelen die in de meeste EU-landen, de VS en Japan worden genomen vergezeld worden van daarop toegespitst beleid in andere delen van de wereld. Wereldwijde krimp kan voorkomen worden als landen met overschotten de binnenlandse vraag stimuleren, stelt de EU.

Een voor de hand liggende suggestie, zegt economisch redacteur van NRC Egbert Kalse:

“China is nog steeds kampioen van de export. Wat gevraagd wordt, is eigenlijk om zelf een consumptiemaatschappij te worden. Dat geeft vervolgens andere economieën meer mogelijkheden tot groei, omdat die markten minder overspoeld worden door wat China tegen bodemprijzen exporteert.”

Chinese munt mogelijk in SDR-mandje

Er lopen gesprekken om China, ‘s werelds op een na grootste economie, meer te betrekken bij de mondiale economische beleidsbepaling en zo zijn groeiende macht te benadrukken. Daarvoor zou de renminbi, de officiële valuta van de Volksrepubliek, opgenomen kunnen worden in de Special Drawing Rights (SDR), een kunstmatige valuta van de IMF. Munten als de dollar, de euro en de pond zitten in dat mandje en als het IMF ergens binnenkomt, wordt die valuta gebruikt om zoveel mogelijk vanuit het mondiale belang - en dus niet vanuit één munt - te handelen.

Volgens Kalse hoopt de EU de strak gecontroleerde Chinese munt erbij te krijgen door onder meer de voorwaarden te verzachten:

“China zou een grotere inspraak krijgen, omdat ze erkend moeten worden als opkomende wereldmacht. Ze vragen dus aan China of ze bij die SDR willen. Hun munt zou minder door het land gecontroleerd moeten worden en meer moeten fluctueren. Door China dusdanig politiek te pleasen en de eisen aan te passen (de munt hoeft niet volledig converteerbaar te zijn, maar wel ‘substantieel’, zegt het document) proberen ze het land zover te krijgen.”

“Fiscale consolidatie is het belangrijkste voor alle EU-landen, ook al is de noodzaak van maatregelen in het ene land veel groter dan het andere,” staat in het document, dat vorige week door de ministers van Financiën ondertekend werd, te lezen. Met name Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië kampen met grote schulden.