Dit is een artikel uit het NRC-archief

Luchtvaart

Espresso met Silvio Berlusconi

Drie keer eerder dronk ik espresso met Silvio Berlusconi. Maar niet één keer viel de naam van Angela Merkel. De Duitse Bondskanselier, zeg ik. ‘Onvermijdelijke kont, onvermijdelijk onderwerp,’ erkent de premier van Italië. ‘Ik kom nu helemaal niet meer toe aan het besturen van een land.’

Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Kont

Drie keer eerder dronk ik espresso met Silvio Berlusconi. Maar niet één keer viel de naam van Angela Merkel. De Duitse Bondskanselier, zeg ik. ‘Onvermijdelijke kont, onvermijdelijk onderwerp,’ erkent de premier van Italië. ‘Ik kom nu helemaal niet meer toe aan het besturen van een land.’ Klopt het citaat uit de afgeluisterde telefoongesprekken tussen hem en een bevriende journalist? ‘Nee,’ zegt Berlusconi en neemt een slokje espresso. ‘Ik ben incompleet geciteerd.’ Wat heeft hij dan letterlijk gezegd? ‘Zelfs al had ik geen prostaatproblemen, dan nog is de kont van Angela Merkel onneukbaar dik.’ Het valt even stil. ‘Je moet het dus in die context zien,’ zegt Berlusconi dan.

De oppositie in Italië heeft een onderzoek geëist naar aanleiding van de uitgelekte tapes van de telefoongesprekken. Berlusconi zou regeringsvliegtuigen hebben ingezet om jonge vrouwen naar zijn feestjes te vliegen. En hij zou hebben opgeschept over het aantal vrouwen dat voor zijn slaapkamer stond te wachten. Elf of acht? Berlusconi neemt nog een slokje espresso. ‘Het waren vijf vliegtuigen,’ zegt hij. ‘En elf vrouwen, maar ik heb er maar acht binnengelaten.’ Klopt het dat een van de vrouwen heeft geklaagd over een gebrek aan aandacht en dat hij toen heeft gezegd dat hij in zijn vrije tijd ook premier is. ‘Nee,’ antwoordt Berlusconi. ‘Dat was een andere vrouw, in een ander vliegtuig.’ Vladimir Poetin is de enige wereldleider die Silvio Berlusconi verdedigt. Volgens hem zouden de tegenstanders van zijn Italiaanse collega jaloers zijn. ‘Ik denk dat hij gelijk heeft,’ zegt Berlusconi. ‘Ze zijn in ieder geval niet jaloers op Angela Merkel.’