Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Erica Terpstra pakt het geluk

Erica op reisNed. 1, 22.10 - 23.00

Erica Terpstra moet een heerlijk leven hebben. Na succesrijke carrières als zwemkampioen, politica en ‘olympisch voorzitter’, waardoor ze op vele plekken ter wereld kwam, pakt zij nu opnieuw haar rugzak in.

In het zesdelige reisprogramma Erica op reis, waarvan in januari al een pilot op tv verscheen, gaat Terpstra op zoek naar geluk en spiritualiteit. In de eerste aflevering vanavond brengt ze een bezoek aan het Bhutan, ‘het land van geluk’.

Het is een lange reis, via Bangkok en vervolgens met een klein vliegtuig over de Himalaya, waarbij Terpstra landt op „een van de kortste landingsbanen ter wereld”. Ofschoon Bhutan een van de armste landen ter wereld is, lijkt ze terecht te komen in het paradijs. Rondlopend in ‘het land van de donderdraak’, nog altijd zonder McDonald’s, bezoekt ze een markt waar ze onder luid gegiechel een betelnoot eet. Ze ondervraagt de voormalige premier: „Dat Bruto Nationaal Geluk? Hoe werkt dat?” En filosofeert met een monnik over het ego.

Na realityshows als Echte meisjes in de jungle , met klagende Nederlanders die zich een weg door het oerwoud ploegen, is het een verademing om iemand te zien die geniet van elke ontmoeting met een andere cultuur. Daarom, en ook dankzij de opgeruimde, kordate aard van Terpstra – de cameraman mag haar absoluut niet filmen als zij zich bij de Bhutaanse kleermaker een nieuw jasje laat aanmeten – is dit programma een verrassend genoegen.

Rosan Hollak