Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

En weer moet Aboutaleb een voetbalrel uitleggen

Zaterdag moesten agenten met getrokken pistool Feyenoord-supporters op afstand houden. De oppositie eist uitleg van korpsbeheerder Aboutaleb.

En weer moet burgemeester Ahmed Aboutaleb zich verantwoorden in de Rotterdamse gemeenteraad. En weer zijn het losgeslagen voetbalhooligans die de korpsbeheerder in het nauw drijven. „Dit kan zo niet langer”, zegt raadslid Robert Simons van Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar. „Aboutaleb wist van die protestmars, en toch loopt het zo erg uit de klauwen dat agenten hun dienstwapen moeten trekken.”

Simons vroeg gisteren een spoeddebat aan. Aanleiding zijn de rellen, zaterdagavond bij stadion de Kuip, waar circa honderd woedende supporters probeerden het Maasgebouw, de hoofdingang van de Rotterdamse voetbalclub, binnen te dringen en vernielingen aanrichtten. De politie zag zich, kort voor aanvang van het competitieduel tegen De Graafschap (4-0), gedwongen het dienstwapen te trekken om te voorkomen dat de fans de entree zouden bestormen.

Na een klein half uur keerde de rust terug, nadat de mobiele eenheid en agenten te paard het plein voor het stadion hadden ‘schoongeveegd’. Vijf verdachten werden gearresteerd. De politie hoopt op basis van camerabeelden nog meer mensen op te pakken. Aboutaleb, zelf aanwezig bij de wedstrijd, sprak na afloop zijn „walging” uit over de ongeregeldheden. In zijn overleg met de korpschef en de hoofdofficier van justitie bespreekt hij deze week de mogelijkheid om de protestmarsen te verbieden. „Het recht van demonstratie is een groot goed, slechts een kleine minderheid heeft zich misdragen”, zei zijn woordvoerder gisteren.

De rellen raken in Rotterdam een open zenuw. Ruim twee jaar geleden ontspoorde een strandfeest in Hoek van Holland, mede door toedoen van enkele bij de politie bekende Feyenoord-hooligans. In het nauw gedreven agenten zagen zich in de duinen van de Rotterdamse deelgemeente gedwongen om gericht te schieten op hun belagers. Eén 19-jarige feestganger kwam daarbij om het leven.

Korpschef Frank Paauw stelde gisteren dat zijn agenten zaterdag terecht hun wapen hadden getrokken toen zij na „een hit-and-run-actie” oog in oog stonden met „een groep idioten”.

Saillant detail: Paauw is de opvolger van de na ‘Hoek van Holland’ weggestuurde korpschef Aad Meijboom. Aboutaleb drong aan op de aanstelling van de plaatsvervangend korpschef Haaglanden; Paauw is binnen de raad van hoofdcommissarissen verantwoordelijk voor de bestrijding van voetbalvandalisme en gaf mede vorm aan de voetbalwet, die een jaar geleden van kracht werd.

Leefbaar Rotterdam bracht Aboutaleb twee jaar geleden aan het wankelen na de strandrellen in Hoek van Holland. Hij overleefde het debat, onder meer dankzij de toezegging van een onafhankelijk onderzoek en het feit dat hij op dat moment ‘pas’ zeven maanden in functie was. Leefbaar (14 van de 45 zetels) meent dat Aboutaleb ditmaal beter had moeten weten. „Het beeld is: we hebben geen grip op de situatie, het is in Rotterdam normaal dat agenten hun wapen moeten trekken”, zegt Simons.

Paradoxaal genoeg beleeft Feyenoord dit seizoen een droomstart. Zes wedstrijden gespeeld, veertien punten, niet verloren. Maar de kater van het voorbije ‘rampseizoen’ (tiende plaats) is nog niet weggespoeld bij de hondstrouwe achterban. Feyenoord verkeert nog altijd in financiële nood, al hebben de twaalf investeerders verenigd in de Vrienden van Feyenoord de ergste pijn verlicht. Niettemin houdt een deel van de harde kern de clubleiding verantwoordelijk voor „het wanbeleid van de afgelopen jaren”.