Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

En binnen het zonnestelsel?

In ons zonnestelsel zou Mars een goede kandidaat zijn, maar aan de koude kant. En door zijn geringe zwaartekracht heeft hij ook veel van zijn atmosfeer verloren. Niet goed. De onbemande marsverkenners zoeken nog altijd intensief naar sporen van water, maar leven? Misschien. Venus is te warm. En de verschroeide planeet Mercurius is wel rotsig maar draait veel te dicht rond de zon (héél misschien zit er ijs in diepe kraters aan de Mercuriuspool). Sommige manen van Jupiter (Europa, Ganymede en Callisto) en Saturnus (Titan en Enceladus) maken veel meer kans op leven. Ze staan weliswaar te ver van de zon om genoeg zonnewarmte te ontvangen, maar omdat de maantjes geologisch gekneed worden door de zwaartekracht van Jupiter en Saturnus is er toch genoeg ‘vulkanische’ warmte om het ijs te laten smelten. Het maantje Europa bestaat misschien zelfs uit een diepe warmwateroceaan bedekt met ijs. En daar kan leven bestaan, weten we sinds de ontdekking van de warmwaterbronnen in de diepzee op aarde, waar in het aardedonker allerlei dieren en planten bleken te leven.