Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Emma Thompson schrijft vervolg op Peter Rabbit

De avonturen van Pieter Konijn krijgen na 110 jaar een staartje: actrice Emma Thompson gaat een vervolg op Beatrix Potters Peter Rabbit-boeken schrijven.

Emma Thompson. Foto AFP NEW YORK - AUGUST 17: Actress Emma Thompson attends the New York premiere of "Nanny McPhee Returns" at AMC Loews Lincoln Square 13 on August 17, 2010 in New York City. Jemal Countess/Getty Images/AFP
Emma Thompson. Foto AFP NEW YORK - AUGUST 17: Actress Emma Thompson attends the New York premiere of "Nanny McPhee Returns" at AMC Loews Lincoln Square 13 on August 17, 2010 in New York City. Jemal Countess/Getty Images/AFP AFP

De Britse actrice Emma Thompson schrijft aan een vervolg op de wereldberoemde boeken over Peter Rabbit, geschreven en getekend door Beatrix Potter (1866-1943). Dat melden onder meer BBC en The New York Times. Thompson kreeg het verzoek van imprint Frederick Warne, de oorspronkelijke uitgever van alle Rabbit-boeken en inmiddels onderdeel van uitgeverij Penguin.

Thompsons The Further Tale of Peter Rabbit zal in september 2012 verschijnen. In dat jaar is het honderdtien jaar geleden dat het eerste boek van Potter, The Tale of Peter Rabbit, verscheen.

Het zal voor het eerst sinds 1930 zijn dat er een nieuw en geautoriseerd Peter Rabbit-verhaal, in Nederland Pieter Konijn genoemd, verschijnt. Eerder werden er al wel tekenfilms op de boeken gebaseerd en in 2006 kwam de film Miss Potter uit, met Renée Zellweger in de hoofdrol.

Het vervolg op Peter Rabbit, Hoe het Pieter Konijn verder verging, lijkt bij Emma Thompson in goede handen. In 1996 won zij een Oscar voor beste scenario voor haar bewerking van Jane Austens Sense and Sensibility, een film van Ang Lee. Ze speelde er ook de hoofdrol in. Thompson won als actrice een Oscar voor haar rol (beste actrice) in de film Howards End uit 1992. Ze is de enige filmster die ooit een Oscar won voor zowel schrijfwerk (scenario) als acteerwerk.

Thompson schreef ook het scenario voor de succesvolle kinderfilms rond Nanny McPhee.

Thompson heeft inmiddels laten weten dat de nieuwste Peter Rabbit zich niet, zoals gebruikelijk, in de tuin van Mr. McGregor zal afspelen, maar in Schotland. Het konijn ontmoet daar een ver familielid, de vriendelijke reus Finlay McBurney. De vele zomervakanties die Beatrix Potter als kind in Schotland doorbracht, vormden destijds een grote inspiratiebron voor haar werk.

Marjolein Corjanus