Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Een weekend vol vliegtuigcrashes

In this Friday, Sept. 16, 2011 photo, a P-51 Mustang airplane approaches the ground right before crashing during an air show in Reno, Nev. The vintage World War II-era fighter plane piloted by Jimmy Leeward plunged into the grandstands during the popular annual air show. (AP Photo/Garret Woodson)
In this Friday, Sept. 16, 2011 photo, a P-51 Mustang airplane approaches the ground right before crashing during an air show in Reno, Nev. The vintage World War II-era fighter plane piloted by Jimmy Leeward plunged into the grandstands during the popular annual air show. (AP Photo/Garret Woodson) AP

Bij het ongeluk met een gevechtsvliegtuig tijdens een vliegshow in de Amerikaanse plaats Reno, Nevada, zijn vrijdag negen mensen om het leven gekomen. Er liggen nog 54 gewonden in het ziekenhuis, waarvan er acht in kritieke toestand zijn.

De P-51 Mustang, een gevechtsvliegtuig dat gebruikt is tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd bestuurd door een ervaren 74-jarige stuntpiloot die werkte in Hollywood. Door nog onbekende oorzaak verloor hij de controle en boorde het vliegtuig zich in de grond op de plek waar de vipbezoekers zaten, zo’n 20 meter van de tribunes voor het overige publiek. De stuntpiloot zelf en zes omstanders overleden ter plekke. Twee personen overleden later in het ziekenhuis. De krater die ontstond is een meter diep en 2,4 meter in doorsnee, meldde persbureau AP gisteren.

Onderzoekers van de Nationale Transportveiligheidsraad (NTSB) zijn bezig de oorzaak van de crash te bepalen. Op amateurbeelden lijkt te zien te zijn dat een klein onderdeel van het toestel valt, voordat het vliegtuig de grond raakt. Volgens ooggetuigen gaat het om een trim tab, waarmee piloten hun vliegtuig onder controle kunnen houden.

Gisteren verongelukte weer een propellervliegtuig in de VS, ditmaal bij een vliegtuigshow in Martinsburg, West Virginia. Het stuntvliegtuig uit 1958 stortte ver van het publiek neer en explodeerde, alleen de piloot kwam om. Wat deze crash veroorzaakte, is ook nog niet bekend.