Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Diverse meldingen over misbruik in St. Joseph

De commissie-Samson heeft diverse meldingen over seksueel misbruik in de katholieke zwakzinnigeninrichting Sint Joseph in Heel ontvangen. Dat bevestigt de commissie tegenover deze krant.

Sint Joseph kwam vorige maand in het nieuws wegens een opvallend hoog sterftecijfer in het begin van de jaren vijftig.

Rieke Samson, voorzitter van de commissie die in opdracht van de overheid seksueel misbruik onderzoekt in instellingen en pleeggezinnen waar kinderen van rijkswege geplaatst zijn, zegt dat de meldingen over seksueel misbruik bij Sint Joseph „nog nader onderzocht moeten worden”.

De politie doet inmiddels onderzoek naar het hoge sterftecijfer in het gesticht. De commissie-Deetman had het OM hierover geïnformeerd. Volgens een oud-verpleger zijn zeker twintig kinderen tussen 1952 en 1954 vermoord door een broeder. In Sint Joseph, geleid door de broeders van de Heilige Joseph, verbleven epileptici, zwakzinnigen, wezen en voogdijkinderen.

Dagblad De Limburger publiceerde zaterdag over pater Seraphinus, de godsdienstleraar en rector van Sint Joseph. Hij blijkt in 1967 in hoger beroep veroordeeld te zijn tot vijf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het jarenlang misbruiken van verstandelijk gehandicapte kinderen in Sint Joseph. Na zijn arrestatie gaf de pater toe dat seksueel misbruik vaker voorkwam, maar binnenskamers bleef.

Over de toestanden op voormalige katholieke kostscholen en internaten is afgelopen anderhalf jaar veel bekend geworden. De commissie-Deetman die het misbruik onderzoekt in opdracht van de Rooms-Katholieke Kerk, brengt hierover voor het einde van het jaar verslag uit.