Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Muur huilt niet meer

In zijn gedicht De Muur van Geraardsbergen schreef de Belg Willie Verhegghe in 1996:De Muur slaat zijn porfieren klauwen uit, /maait als een oorlog jonge mannen weg. /En houdt dan plots op muur te zijn: /wanneer de strijd bergop gestreden is /en de laatste man zijn lijf behoedzaam /tot zijn oude vormen heeftteruggebracht, /huilt de helling om voorbij verdriet.

Verhegghe, die niet ver af woont van de plek waar vele jaren de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen was getrokken, is een van de vele Vlamingen die dit weekeinde hun verontwaardiging de vrije loop lieten. De organisatie van de wielerklassieker heeft besloten het parcours te verleggen. ‘Vlaanderens Mooiste’ start nog wel in Brugge, maar eindigt niet meer in Meerbeke. In Oudenaarde, vestigingsplaats van het belevingsmuseum Centrum Ronde van Vlaanderen, hangt straks het finishdoek. En al wordt de editie van 2012 op1 april verreden, dit is geen grap.

Gevolg van de koerswijziging is dat de Muur van Geraardsbergen, de afgelopen 39 jaar vaak de scherprechter van de Ronde, niet meer wordt beklommen.

„Persoonlijk vind ik het spijtig”, reageerde de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Dat was nog zeer mild in vergelijking met de honderden boze reacties die bij dagblad Het Laatste Nieuws binnenkwamen. „Da’s een kind zijn been amputeren! Schandalig!” „Da’s precies een café zonder bier dan!” „Het is de ronde van het Vlaamse volk niet meer.” „Ik ben er echt van mijn melk van!!!” De meest schokkende was wel deze: „Een kopie van de Amstel Goldrace wordt het...”

Iemand ried de organisatoren aan maar beter uit de buurt te blijven, „kwestie van geen kassei naar jullie kop te krijgen...”

Het verdriet van Oost-Oost-Vlaanderen. De emoties zijn benoorden Wuustwezel wellicht moeilijk te bevatten. Denk dan aan een Elfstedentocht zonder het bruggetje van Bartlehiem.

De Muur huilt niet meer, maar zijn fans plengen dikke tranen.

John Kroon