Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Damschreeuwer schrijft op eigen site over religie

De ‘Damschreeuwer’, die donderdag voor de rechter staat wegens het verstoren van de Nationale Dodenherdenking op de Dam, gaat op een eigen website een maandelijkse column verzorgen.

Uitgangspunt van zijn bijdragen vormen de Tien Geboden uit de Bijbel. „Ik ga vanuit verschillende perspectieven mijn mening over religie ventileren”, schrijft hij op zijn site.

De 40-jarige man staat deze week terecht omdat hij op 4 mei vorig jaar met een luide schreeuw de Dodenherdenking in Amsterdam verstoorde. In de paniek die daarop volgde, liepen 63 mensen verwondingen op. Justitie beticht hem van verstoring van de openbare orde en het veroorzaken van lichamelijk letsel.

De website heet damschreeuwer.yolasite.com en bevat diverse afbeeldingen van hemzelf. Op de homepage is de uitroep „Aaahh... God!” te lezen – dezelfde kreet waarmee hij in 2010 de mensenmassa op de Dam in paniek bracht.

Naast berichten en beelden over het incident staan er foto’s op de site. De man poseert daarop bij het monument op de Dam, en als piloot in een cockpit en bij een KLM-vliegtuig. Acht jaar geleden werd hij op Schiphol gearresteerd voor het smokkelen van vijftien kilo cocaïne. Daarvoor is hij tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Hij zat 2,5 jaar uit. Sindsdien is hij dakloos.