Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

D66 wil ‘visieloze bezuinigingen’ kabinet terugdraaien - CU hekelt ‘tweekindpolitiek’

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil een aantal kabinetsplannen terugdraaien. Foto NRC / Roel Rozenburg

D66 wil de “visieloze bezuinigingen” van het kabinet inruilen voor “slimmere bezuinigingen”. De oppositiepartij presenteerde vandaag haar tegenbegroting, evenals de ChristenUnie.

Bij de presentatie ageerde D66-leider Alexander Pechtold tegen het trage bezuinigingstempo van het kabinet. Hij vindt dat premier Mark Rutte (VVD) veel te weinig doet.

“Dit is de vijfde begroting op rij die stilstand voor Nederland betekent”, zei Pechtold met een verwijzing naar de vorige kabinetten waartegen hij oppositie voerde.

Wat Pechtold betreft begint het kabinet al meteen met het verhogen van de AOW-leeftijd en gaan de arbeids- en woningmarkt grondig op de schop.

De tegenbegroting vertoont veel overeenkomsten met het verkiezingsprogramma van de partij. D66 investeert daarom volgend jaar één miljard euro in het onderwijs. Verder wordt als het aan de sociaal-liberalen ligt het plan van oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) voor een kilometerheffing alsnog ingevoerd en komt er een belasting op vlees: de kiloknallertaks. De partij wil de btw-verhoging op de podiumkunsten terugdraaien en de WW-duur verkorten.

ChristenUnie hekelt ‘tweekindpolitiek’ van kabinet

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) richtte zijn pijlen vooral op het gezinsbeleid van het kabinet. Hij hekelde de ‘tweekindpolitiek’ die de regering zou voeren: gezinnen met meer dan twee kinderen gaan er door de bezuinigingen op de kindregelingen volgens hem fors op achteruit.

Verder wil Slob - net als Pechtold - investeren in duurzaamheid en gaat er minder geld naar asfalt en meer naar het openbaar vervoer. Ook bezuinigt hij minder hard op het persoonsgebonden budget.

Met de tegenbegroting willen de partijen tijdens de Algemene Beschouwingen hun kritiek op het kabinetsbeleid onderbouwen.