Dit is een artikel uit het NRC-archief

Duurzaamheid

China legt vervuilende fabriek stil na dagen van protesten

Oproerpolitie hergroepeert zich na confrontaties met de demonstrerende bevolking bij de zonnepanelenfabriek. Foto Reuters

Na vier dagen van protesten hebben de Chinese autoriteiten een zonnepanelenfabriek gesloten. De bewoners van de plaats Haining beschuldigen de fabrieksleiding ervan chemisch afval te dumpen in een nabij gelegen rivier en uitstoot van schadelijke stoffen. Dit zou leiden tot kanker bij omwonenden en vissterfte veroorzaken.

Donderdag bestormden woedende bewoners het fabrieksterrein van JinkoSolar in de oostelijke provincie Zhejiang. Ze gooiden auto’s van het Amerikaanse bedrijf omver en vernielden kantoorgebouwen. Vrijdag en zaterdag kwam het tot een treffen tussen enkele honderden demonstranten en de oproerpolitie, gisteren gingen de protesten door.

Nu de Chinese bevolking minder meegaand wordt bij het accepteren van milieuvervuiling door de Chinese industrie, treden de communistische autoriteiten kordater op bij uitingen van ongenoegen. Vorige maand dwongen duizenden betogers in de havenstad Dalian al een fabriek tot sluiting.

Staatspersbureau Xinhua meldde gisteren al dat JinkoSolar Holdings sinds april de milieuweten schendt. Het bedrijf ondernam sindsdien echter geen stappen die tot verbeteringen leidden. Het bedrijf, waarvan de bevolking wil dat het verhuist, verontschuldigde zich vanmorgen voor de gang van zaken en beloofde beterschap.


Grotere kaart weergeven