Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

China legt fabriek stil na protest

De Chinese autoriteiten hebben vanmorgen na hevige protesten van de lokale bevolking de voorlopige sluiting gelast van een fabriek in het oosten van het land waar zonnepanelen worden gemaakt. De bewoners van de plaats Haining beschuldigen de fabrieksleiding ervan vervuiling te veroorzaken die tot kanker bij omwonenden zou leiden. Ook zou vissterfte in de buurt van het complex aan afvallozingen van het complex zijn te wijten.

Drie dagen lang kwam het tot schermutselingen bij de fabriek. Donderdag bestormden zelfs woedende bewoners het fabrieksterrein, gooiden auto’s van het bedrijf JinkoSolar Holdings omver en vernielden kantoorgebouwen. Vrijdag en zaterdag kwam het tot een treffen tussen enkele honderden demonstranten en de politie.

De incidenten rond de zonnepanelenfabriek onderstrepen dat de Chinese bevolking minder meegaand wordt bij het accepteren van milieuschade die de Chinese industrie aanricht. En ook de communistische autoriteiten, die de bevolking niet te veel voor het hoofd willen stoten, nemen zulke uitingen van ongenoegen nu serieuzer dan voorheen.

Vorige maand dwongen duizenden betogers in de havenstad Dalian al een fabriek tot sluiting. Daar werd paraxyleen gemaakt, een stof die in polyester wordt gebruikt. Paraxyleendampen kunnen zeer schadelijk voor de gezondheid zijn.

Volgens het officiële persbureau Xinhua was al in april geconstateerd dat JinkoSolar Holdings niet voldoet aan de milieueisen bij de verwerking van zijn afval. Het bedrijf heeft sindsdien nog geen stappen genomen die tot verbeteringen hebben geleid.

Omwonenden verklaarden dat de fabriek afval loost in de naburige rivier en via schoorsteenpijpen schadelijke rook afscheidt. De plaatselijke bevolking wil dat de fabriek naar een andere locatie verhuist.

Het bedrijf verontschuldigde zich vanmorgen voor de gang van zaken en beloofde beterschap. (AP, AFP)