Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Cartoonist Westergaard ontvlucht Oslo na dreigement

De Deense cartoonist Kurt Westergaard, bekend van zijn controversiële spotprenten van de profeet Mohammed, is niet geschrokken van het bericht dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd. „Ik word goed beveiligd”,zegt hij per telefoon vanuit zijn huis in Aarhus. „Al blijft het natuurlijk vervelend dat mensen je van het leven willen beroven.”

Afgelopen dinsdag zou Westergaard (76) een boekpresentatie in Oslo bijwonen. De middag ervoor – hij was al drie dagen in de Noorse hoofdstad – moest hij van de Deense veiligheidsdienst zijn bezoek afbreken. „Mijn drie bodyguards sluisden me meteen het land uit”, zegt Westergaard. „Ik vertelde de media dat ik hartproblemen had, om tijd te winnen. Maar ja, journalisten komen overal achter, die kun je beter geen leugens vertellen.”

De cartoonist wordt geregeld met de dood bedreigd vanwege zijn spotprenten van profeet Mohammed in de krant Jyllands-Posten, in 2005. Zo probeerde een Somaliër eind vorig jaar zijn zwaar beveiligde woning in Aarhus binnen te dringen. Westergaard sloot zich op in zijn badkamer en belde de politie. De man werd tot tien jaar cel veroordeeld.

Volgens Westergaard was de man die hem in Oslo had willen vermoorden een Noor. In zijn woning werden automatische wapens en explosieven gevonden. „Of ik meer van deze man en zijn plannen zal horen betwijfel ik”, zegt Westergaard. „Bij de vorige pogingen bleef het ook bij summiere informatie. Het klinkt gek, maar je went er aan.” (NRC)