Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bondgenoten en Abvakabo niet klaar met pensioenakkoord en Jongerius

Agnes Jongerius zal vanmiddag naar verwachting onder vuur komen te liggen. Foto NRC / Maurice Boyer

De twee grootste bonden binnen de FNV, die tevens de meeste leden en cao’s sluiten, zetten vandaag mogelijk het pensioenakkoord op springen. FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV stellen daarbij het leiderschap van voorzitter Agnes Jongerius fel ter discussie.

“Ondemocratisch” en “een zeer slechte onderhandelaar” zijn de kwalificaties die de twee grootste blokken binnen de FNV gebruiken voor het optreden van Jongerius in de soap rondom het pensioenakkoord. Vanmiddag beslist de federatieraad van negentien bonden over het veelbesproken akkoord.

Nadat FNV Bouw zaterdag akkoord ging was er een meerderheid voor het pensioenvoorstel, zoals de regels binnen FNV voorschrijven. Maar FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV stellen volgens de Volkskrant dat Jongerius en andere bonden “lak hebben” aan democratische principes.

“Wij vertegenwoordigen wel 60 procent van de FNV-leden, we sluiten 90 procent van de cao’s en onderhandelen met negen van de tien grootste pensioenfondsen. Je zou dus verwachten dat onze stem in deze wel degelijk doorslaggevend is. Helemaal omdat in de ledenraadplegingen die er geweest zijn 145.000 van de 1,4 miljoen FNV-leden tegen het akkoord stemden en slechts 16.500 voor.” - woordvoerster FNV Bondgenoten.

De bonden kunnen volgens de Volkskrant om een ‘federatiecongres’ vragen. Dat is in de FNV het hoogste beslissende orgaan. Of ze daar een meerderheid halen, is nog de vraag. Gezien de uitslag van de referenda onder de FNV-leden valt nog te bezien of de voorstemmers ook op zo’n congres in de meerderheid zijn.