Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Boerka-aanbod weer ingetrokken

De internetwinkel Feestkleding 365 gaat de boerka’s en nikabs weer uit het assortiment halen. In een paar dagen tijd werden er meer dan dertig besteld. Eigenaar José Cabrera y Charro van de webwinkel beloofde afgelopen week op de site dat hij de boete van maximaal 380 euro gaat betalen. Maar langzamerhand zou dat te veel in de papieren gaan lopen.

Vrijdag presenteerde minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) een wetsvoorstel dat het dragen van boerka’s in het openbaar verbiedt. Het allesverhullende kledingsstuk past niet in de open samenleving die Nederland wil zijn, vindt de minister. José Cabrera (40) las in de krant dat feestkleding en carnavalspakken niet onder het verbod vallen. „Daar moesten we iets mee doen.”

Hij fietste naar de Utrechtse wijk Lombok. Daar zijn veel islamitische kledingwinkels. José Cabrera groeide er op. En, ja hoor, daar hingen de nikabs en boerka’s gewoon in de schappen. Voor 13,95 euro.

Hij nam er een aantal mee en verkocht ze voor dezelfde prijs op feestkleding365.nl. Winst hoeven hij en zijn compagnon er niet op te maken. Hij wilde het debat aanzwengelen. „De integratie is een probleem. Dat erken ik. Maar draagt verbieden van de boerka bij aan een oplossing? Ik denk van niet. Ik vind een vrouw in een boerka ook geen prettig gezicht. Maar het wordt lastiger op te treden als Marokkaanse jongens homo’s belagen, als je zelf ook een bepaalde groep in een hoek zet. We hebben in Nederland veel vrijheid. Daar ben ik trots op. Laten we niet opschuiven richting Saoedie-Arabië.”

Het is voor het eerst dat José Cabrera met zijn assortiment reageert op de actualiteit. Hij had niet verwacht dat het zoveel aandacht zou krijgen. Tientallen reacties kreeg hij. Positieve, kritische en vuige. En al die bestellingen dus. Aan de namen te zien, komen die niet van religieuze moslims, zegt hij. „Als die een boerka willen, weten ze wel waar ze die kunnen halen.” Wat al die autochtone Nederlanders met een boerka willen? Hij kan er alleen maar naar gissen. „Wellicht willen ze een punt maken, en gaan ze ermee voor de Tweede Kamer op en neer lopen. Ik weet het niet, maar te veel boetes kan ik nu ook weer niet betalen.”