Dit is een artikel uit het NRC-archief

Taal

Boeken in eigen beheer

Omdat het zo moeilijk is een boek uitgegeven te krijgen bij een erkende uitgeverij, is de verleiding voor veel aspirantschrijvers groot om op zoek te gaan naar een alternatief. Ilja Leonard Pfeijffer bespreekt  in zijn column het literaire bedrijf de mogelijkheden.

“Er bestaan tal van aanbiedingen die handig inspelen op deze verleiding. De klassieke variant is een uitgave in eigen beheer. Als geen enkele uitgeverij je boek wil hebben, kun je altijd zelf naar een drukkerij stappen. Zij laten hun persen wel draaien. Als je maar betaalt.

Een ander alternatief is printing-on-demand. Je boek staat dan als trailer of teaser op internet. Het eerste hoofdstuk is bijvoorbeeld gratis beschikbaar. Een nieuwsgierige lezer kan het volledige boek tegen betaling bestellen. Het is een sympathieke manier om de bossen te sparen, want veel verder dan het ene exemplaar dat je moeder bestelt zal het niet gauw komen. En dan zijn er natuurlijk gespecialiseerde sites die je beloven dat je voor een geringe prijs meer bezoekers op je pagina krijgt. Het principe blijft hetzelfde. Je betaalt voor je ijdelheid.’

Abonnees kunnen de volledige column hier lezen.