Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Bewaar maar eens de rust na zo'n moment

PSV-doelman Tyton raakte tijdens de topper tegen Ajax bewusteloos na een botsing met ploeggenoot Derijck.

PSV was aangeslagen maar herpakte zich bijtijds.

EINDHOVEN, 18-09-2011 Eredivisie Philipsstadion PSV - Ajax . Uniek , er wordt maar liefst 15 minuten blessuretijd bjgeteld.
EINDHOVEN, 18-09-2011 Eredivisie Philipsstadion PSV - Ajax . Uniek , er wordt maar liefst 15 minuten blessuretijd bjgeteld. Stanley Gontha

Als PSV-doelman Przemyslaw Tyton na een botsing met ploeggenoot Timothy Derijck bewusteloos op de grond blijft liggen, krijgt Edwin Goedhart een flashback naar april 2009. Destijds maakte het huidige hoofd van de medische staf van Ajax als clubarts van AZ mee hoe keeper Joey Didulica na een duel met Luís Suarez moest worden afgevoerd. Goedhart kwam gisteren in actie en hielp zijn PSV-collega Rolf Timmermans. „Helaas heb ik het vaker meegemaakt en kon ik wat tips geven. Maar mijn rol was heel bescheiden hoor”, stelde Goedhart na afloop. „Je probeert de andere spelers zoveel mogelijk weg te houden. Ik heb ze aangespoord om een balletje over te gaan tikken. Dat zorgt voor afleiding.”

De blessurebehandeling van Tyton nam in totaal een kwartier in beslag. Terwijl tal van dokters zich bogen over het lichaam van de 24-jarige Pool keken de PSV’ers Erik Pieters en Derijck van dichtbij mee. „Toen ik hem raakte wist ik direct dat het ernstig was”, zei Derijck. „Gregory van der Wiel speelde een bal tussen de verdedigers en de keeper in. Ik wilde Kolbeinn Sigthorsson afschermen en maakte een tackle op de bal. Op hetzelfde moment dook Tyton naar de bal en klapte met zijn hoofd tegen mijn knie. Ik lag eerst met mijn rug naar hem toe. Toen ik me na een paar minuten omdraaide lag hij er nog. Hij bewoog niet”, zegt Derijck. „Het was heel raar om hem zo te zien liggen. Ik ben erbij gebleven. Ik wilde weten hoe het met hem ging.”

Toen de PSV’ers zich nog zorgen maakten over de gezondheid van hun geblesseerde ploeggenoot, trokken de Ajacieden zich terug en maakten zich met een 1-0 achterstand op voor de hervatting. „Ik zag dat Tyton als verstijfd bleef liggen. Ik heb me omgedraaid en ben weggelopen”, legde Ajax-middenvelder Theo Janssen uit. Ajax-doelman Kenneth Vermeer leefde van een grote afstand mee met zijn PSV-collega. „Je weet dat je dit als keeper kan overkomen. Eerst was er al de botsing van Maarten Stekelenburg (zaterdagavond viel de doelman van Oranje en van AS Roma na een botsing met de Braziliaan Lucio uit, red.) en nu dit met Tyton. Pure pech. Maar als je eenmaal in het veld staat mag je niet bang zijn.”

Khalid Sinouh maakte zich langs de lijn op om Tyton in het doel van PSV te vervangen. De 36-jarige reservekeeper werd bevangen door verschillende emoties. Zijn gedachten gingen terug naar oktober 2006. Sinouh moest destijds Didulica in het doel van AZ vervangen nadat die een bal van PSV’er Jason Culina in zijn gezicht had gekregen. De Australische doelman kon bijna twee jaar niet voetballen en liep in 2009 een nieuwe hoofdblessure op. „Didulica heeft echt zwaar in de ellende gezeten. Daar dacht ik wel aan, ja”, zei Sinouh.

Sinouh, die eerder in de week op de training doelman Andreas Isaksson tijdens een ongelukkige botsing blesseerde, stond plotseling voor zijn debuut in het shirt van PSV in een topduel met Ajax. Vlak voordat hij met nummer 33 het veld betrad probeerde hij nog contact te maken met Tyton, maar die werd met gesloten ogen afgevoerd. Sinouh wist uit ervaring dat hij nu even niet meer aan zijn collega mocht denken. Maar de doelman zag tot zijn schrik dat veel van zijn ploeggenoten moeite hadden om de draad weer op te pakken. „De ploeg was van slag”, stelde Sinouh na afloop in de catacomben van het Philips Stadion. „Het zag er allemaal wat onsamenhangend uit. Ik heb heel hard staan schreeuwen. Ik heb nog steeds een schorre stem. De organisatie moet nu eenmaal goed zijn.”

Sinouh kon niet voorkomen dat Ajax via een doelpunt van Sigthorsson nog voor rust op gelijke hoogte kwam. Aan de treffer ging uitgerekend een fout van Derijck vooraf. De Belgische verdediger gaf na de wedstrijd toe dat het voelde alsof PSV aangeslagen was. „Je wilt het allemaal vergeten, maar ik voelde ook nog steeds pijn aan mijn knie”, legde Derijkck uit. PSV mocht opgelucht ademhalen dat Ajax voor rust niet nog een keer tot scoren kwam.

Op het moment dat Tyton in het ziekenhuis werd onderzocht, probeerde Fred Rutten in de pauze orde op zaken te stellen. De naam Tyton viel niet. „Je kunt niet gaan terugkijken”, legde Sinouh uit. „We waren bezig aan een topduel met Ajax en de knop moest om. We mochten niet van slag raken.”

PSV herpakte zich in de tweede helft, kwam via een strafschop op 2-1, maar moest in de 79ste minuut toch de gelijkmaker van Dmitri Bulykin incasseren. Derijck gleed tevergeefs mee met de Rus. Tien minuten later haalde Derijck samen met zijn ploeggenoten opgelucht adem toen bleek dat Tyton ‘slechts’ een zware hersenschudding had.