Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

AZ terug aan kop, twee jaar na de val van Scheringa

AZ heeft zich snel hersteld van het faillissement van DSB, de oud-sponsor. Onder opbouwtrainer Gertjan Verbeek staat de club weer bovenaan in de eredivisie.

Niet alleen Dirk Scheringa is terug, ook AZ. Waar de voormalige clubeigenaar volgende maand een nieuw financieel bedrijf begint, is de voetbalclub die hij met zijn miljoenen naar de landstitel leidde medekoploper in de eredivisie. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek heeft na de zege op RKC Waalwijk (2-1) slechts een minder doelsaldo dan FC Twente.

Het faillissement van DSB Bank in oktober 2009 betekende een vrije val voor AZ, toen landskampioen. De begroting van 40 miljoen euro moest met 15 miljoen euro omlaag. Het recente vertrek van bepalende voetballers als Kolbeinn Sigthorsson (Ajax), Héctor Moreno (Espanyol), Stijn Schaars (Sporting Portugal), Graziano Pellè (Parma) en Sergio Romero (Sampdoria) hoort nog altijd bij de bezuinigingsoperatie. De ploeg besloot het turbulente jaar na de landstitel, waarin de huidige Feyenoord-trainer Ronald Koeman werd ontslagen, nog netjes als vijfde.

Met Gertjan Verbeek koos AZ begin vorig seizoen opnieuw voor een ‘opbouwtrainer’, zoals kampioenenmaker Louis van Gaal. De voormalig amateurbokser vertrok in het jaar van de val van DSB bij Feyenoord omdat zijn methoden op weerstand stuitten van de – verzadigde – oudere profs. De leergierige spelersgroep in Alkmaar gelooft wel in de trainingsopvattingen van Verbeek, die ook succes behaalde bij sc Heerenveen en Heracles Almelo. Hij leidde de ploeg in het eerste seizoen naar de vierde plaats en de Europa League.

Het basiselftal van gisteren voor de neus van de Costa Ricaanse doelman Esteban toonde de nieuwe koers van AZ, met ambitieuze Nederlandse voetballers (Nick Viergever, Dirk Marcellis, Roy Beerens), snel aangepaste Scandinaviërs (Niklas Moisander, Simon Poulsen, Rasmus Elm en Pontus Wernbloom), een Amerikaanse belofte die eindelijk naar zijn vermogen begint te voetballen (Jozy Altidore), een zelf opgeleid talent (Adam Maher) en een Australisch loopwonder (Brett Holman).

AZ versloeg het gepromoveerde RKC maar net, door een doelpunt van invaller Charlison Benschop. „Het zou flauw zijn te zeggen dat wij onze slechtste wedstrijd van het seizoen hebben gespeeld, maar de beste was het zeker niet”, zei Verbeek die van een polonaisestemming niets wilde weten. Hij herinnert zich al te goed het begin van vorig seizoen, toen zijn ploeg geen van de eerste vijf duels won. „Nu word ik al genoemd als bondscoach, geloof ik.” En voor wie even speelde met de gedachte: „Dan moet ik nog vaker in pak.”

De eigenzinnige trainer verwierp de suggestie dat zijn voetballers al gevolgen merken van de volle speelkalender. „Een wedstrijd als deze is vooral zwaar in mentaal opzicht. Niets ten nadele van RKC, maar een 1-1 stand bij Ajax geeft spelers hoop op een positief resultaat, tegen RKC geeft een gelijke stand juist negatieve energie. We waren slordig. Dat heeft te maken met concentratie.”

Verbeek was tevreden dat zijn ploeg de wedstrijd in Waalwijk na het openingsdoelpunt van Elm (strafschop) en de gelijkmaker van Ajax-huurling Geoffrey Castillion had omgezet in een overwinning. „We zijn niet door de ondergrens gegaan. We konden niet anders dan tegenhouden en deden dat goed. Vorig seizoen waren we wel aan die gedachte onderdoor gegaan.”

Verbeek illustreerde het onderbewustzijn van zijn voetballers vorig jaar al eens met zijn vondst ‘de roze olifant’. Het principe: als hij zijn spelers voorhield níet aan een roze olifant te denken, gebeurde dat juist wel. Zo werkte dat volgens Verbeek ook met de waarschuwing voor tegendoelpunten of slecht spel. AZ liet in Waalwijk de self-fulfilling prophecy achter zich.