Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Compensatieregeling DSB-klanten gaat honderden miljoenen euro’s kosten

De curatoren van de DSB Bank hebben met rechtsbijstandsverzekeraars en belangenorganisaties overeenstemming bereikt over een regeling voor gedupeerde klanten van de failliete bank. Dat meldt de NOS.

In een persconferentie die later vandaag wordt gehouden zullen de details van het akkoord naar buiten worden gebracht. De verschillende partijen hopen dat met het akkoord de gang naar de rechter niet meer nodig zal zijn.

Hypotheekleed, de belangenvereniging van Pieter Lakeman, stapte twee maanden geleden uit het overleg.

In juli werd al bekend dat de circa 3.700 houders van achtergestelde DSB deposito’s alsnog hun spaartegoed terug krijgen. De Nederlandse Bank betaalt een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro uit.

De voormalige DSB-topman Dirk Scheringa heeft inmiddels een nieuw bedrijf in de financiële sector opgericht. Dirk Scheringa Factoring (DSF) gaat zich bezighouden met het zogenoemde ‘factoring’. Dat houdt in dat DSF geld voorschiet aan mkb-bedrijven die nog geld moeten ontvangen van klanten. Factoring is relatief nieuw, het toezicht erop is nog beperkt – de methode staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Update 12:33 uur:
Op de persconferentie hebben de curatoren van de DSB Bank laten weten dat de regeling honderden miljoenen euro’s gaat kosten. De regeling geldt voor 8.000 gedupeerden die koopsompolissen, beleggingsverzekeringen, of overkrediteringen hadden afgesloten bij de bank in Wognum. Ze ontvangen uiterlijk half december een voorstel van de curatoren.