Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Abbas: gang naar VN niet te stoppen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas tijdens de persconferentie waarop hij aankondigde het volledige lidmaatschap van de Verenigde Naties aan te vragen. Foto: AP / Majdi Mohammed

De tijd voor de internationale gemeenschap om de Palestijnen te weerhouden van een gang naar de Verenigde Naties is voorbij. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

De Palestijnen willen later deze week de Algemene Vergadering van de VN om erkenning van de Palestijnse staat vragen. De Verenigde Staten en Israël zijn fel gekant tegen dit plan en zijn van mening dat een Palestijnse staat alleen door middel van onderhandelingen tot stand kan komen.

‘Geen tegenstelling tussen onderhandelingen en gang naar VN’

Volgens Abbas moeten gesprekken tussen Israël en de Palestijnen gebaseerd zijn op de grenzen van voor 1967 en moet de bouw van nieuwe nederzettingen worden gestaakt. Zelfs als Israël zou instemmen met de voorwaarden van Abbas “gaan de Palestijnen naar de VN omdat er geen tegenstelling bestaat tussen onderhandelingen en een gang naar de VN”, aldus Abbas. De Palestijnse president zei verder dat zijn volk nooit meer zijn toevlucht tot geweld zal nemen.

Donorlanden bevestigden gisteren dat de Palestijnse Autoriteit klaar is voor onafhankelijkheid. Ze baseerden zich hierbij op rapporten van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de VN. Volgens de Noorse minister van buitenlandse zaken Jonas Gahr Støre, de voorzitter van het comité dat de internationale hulp aan de Palestijnen coördineert, zijn de inspanningen ‘om robuuste staatsinstellingen op te richten en de Palestijnse economie nieuw leven in te blazen een opmerkelijk internationaal succesverhaal’. “Het is nu van cruciaal belang om de tot dusver geboekte vooruitgang te beschermen”, aldus Støre.