Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

'Aanslag op cartoonist Westergaard verijdeld'

De politie heeft een man aangehouden, die de Deen wilde vermoorden na een boekpresentatie.

De Noorse politie heeft vorige week een aanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard voorkomen. De 76-jarige Westergaard haalde zich in 2005 de woede van veel moslims op de hals met enkele spotprenten van profeet Mohammed. Begin vorige week zou hij in Oslo te gast zijn in het Huis van de Literatuur, voor een boekpresentatie, maar hij kreeg bij aankomst van de Noorse politie het verzoek om direct terug te keren naar Denemarken, meldde de Noorse krant Dagbladet dit weekend. De politie zou een man hebben aangehouden die het op de Deense cartoonist gemunt had. Bij de man thuis werden automatische wapens en explosieven aangetroffen, aldus Dagbladet. De Noorse autoriteiten willen het verhaal niet bevestigen.

Sinds de ophef over zijn cartoons wordt Westergaard 24 uur per dag bewaakt. Hij leeft in een huis vol beveiligingsapparatuur. Hij heeft geen spijt van de omstreden Mohammedcartoons, zei hij vorige week tegen nrc.next. „We moeten debatteren over vrijheid van meningsuiting. Zeker in tijden dat de intellectuele, creatieve klasse zich koest houdt.” Vorig jaar werd Westergaard in zijn eigen huis aangevallen door een Deens-Somalische moslimextremist. De man werd later veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. (NRC)