Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Obama stelt hogere belasting rijken voor - nu al tegenstand Republikeinen

Obama schudt de hand van Boehner tijdens een zitting van het Congress vorige week. Foto AFP / Kevin Lamarque

Barack Obama stelt naar verwachting morgen een nieuw belastingtarief voor dat rijken meer belasting laat betalen dan Amerikanen met een gemiddeld inkomen. Leider van het Huis van Afgevaardigden Joe Boehner heeft al gezegd tegenstander te zijn van het plan.

Momenteel betalen miljonairs in de Verenigde Staten relatief minder belasting over hun inkomen dan mensen met lagere inkomens. Obama wil dat de rijken met minstens net zo’n hoog percentage belast worden. Volgens The New York Times is de maatregel onderdeel van een pakket dat de Amerikaanse president morgen presenteert als voorstel om het begrotingstekort op lange termijn terug te dringen.

De verhoging van inkomstenbelasting voor rijken is echter onderdeel van een bestaand korte termijnplan. Obama hoopt 447 miljard dollar aan extra belastinginkomsten op te halen en elders tarievente verlagen om de economie zo een impuls te geven.

Republikein John Boehner zei donderdag al tegen het voorstel van Obama te zijn. Hij drong er bij het ‘supercomité’ van het Congress, belast met het bestrijden van het begrotingstekort, op aan een bredere belastingverhoging door te voeren. Het plan van Obama gaat de naam Buffett-belasting dragen, naar miljardair Warren Buffett die onlangs voorstelde miljonairs meer belasting te laten betalen.