Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Verlies UBS na fraude handelaar nog hoger dan gedacht

De Zwitserse bank UBS verliest naar verwachting zo’n 2,3 miljard dollar als gevolg van een frauduleuze handelaar. Eerdere schattingen waren dat het om 300 miljoen dollar minder ging.
De Zwitserse bank UBS verliest naar verwachting zo’n 2,3 miljard dollar als gevolg van een frauduleuze handelaar. Eerdere schattingen waren dat het om 300 miljoen dollar minder ging. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De schade die de Zwitserse bank UBS oploopt als gevolg van een frauduleuze handelaar is nog iets hoger dan gedacht.

Afgelopen donderdag werd bekend dat de fraude UBS een verlies van twee miljard dollar (1,4 miljard euro) oplevert, maar de verwachting is nu dat het zelfs om 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) gaat.

De bank heeft naar eigen zeggen ‘het verlies gedekt dat voorkomt uit het onbevoegd handelen’. Het handelt nu weer ‘binnen de eerder vastgestelde limieten’.

De handelaar die verdacht wordt van de wanpraktijken, de 31-jarige Kweku Adoboli, wist de enorme omvang van zijn fraude de afgelopen drie maanden verborgen te houden door fictieve orders te plaatsen. Hij werd afgelopen donderdag gearresteerd en vrijdag aangeklaagd wegens fraude en valsheid in geschrifte.