Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Twintig jaar later heeft Nevermind nog niets aan kracht ingeleverd

De cover van Nevermind van Nirvana, het album dat op 24 september 1991 uitkwam.
De cover van Nevermind van Nirvana, het album dat op 24 september 1991 uitkwam.

Het is aanstaande zaterdag twintig jaar geleden dat Nevermind van Nirvana uitkwam, een album dat de muziekwereld op zijn grondvesten deed trillen. Lauren Spencer ging voor The Guardian terug naar die dag in september 1991.

Spencer was bij de eersten die in augustus van dat jaar het album te horen kregen. Ze kan zich nog goed herinneren hoe de muziek heel anders klonk dan wat toen gangbaar was, schrijft ze. De Amerikaanse en Britse hitlijsten werden gedomineerd door de zoetsappige ballad ‘Everything I Do (I Do It For You)‘ van Bryan Adams. Grunge, de term die later te pas en te onpas als label op vrijwel alle bandjes uit Seattle geplakt werd, bestond nog niet.

Een interview en een concert deden Spencer beseffen dat ze hier met iets bijzonders te maken had: Nirvana was geen marketingmachine, niet doordacht, geen trucje. De band was ‘messy’, schrijft ze. Ze gaven interviews vol absurditeit en stonden op het podium als ‘dorks’ die niet goed wisten wat ze met zichzelf aanmoesten.

Maar ondertussen werd ‘Smells Like Teen Spirit‘ het lijflied van een nieuwe generatie. Toen zanger Kurt Cobain amper drie jaar later, in april 1994, zichzelf door het hoofd schoot, kwam de band ten einde en werd de legende alleen maar groter.

Het uitgebreide en mooi gebalanceerde stuk, dat meerdere hoofdrolspelers uit die tijd aan het woord laat en een beeld geeft van hoe de muziekwereld twintig jaar geleden een opdoffer kreeg, is hier te lezen.