Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Minstens 26 doden en tientallen gewonden in Jemen’

Studenten demonsteren bij de universiteit van Sana’a als deel van de protesten tegen Saleh.
Studenten demonsteren bij de universiteit van Sana’a als deel van de protesten tegen Saleh. Foto AP / Hani Mohammed

Jemenitische veiligheidstroepen zouden vandaag ten minste 26 demonstranten gedood hebben in de hoofdstad Sana’a. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft een medische bron verklaard tegenover persbureau AFP.

Het is de zoveelste bloederige dag in Jemen, waar al maandenlang burgers de straat op gaan om te demonstreren tegen het regime van Ali Abdullah Saleh. Diens troepen traden al veelvuldig gewelddadig op tegen de protesten, maar al enkele weken niet meer met de omvang waarin dat vandaag gebeurde.

Volgens getuigen gingen in totaal meer dan honderdduizend mensen vandaag de straat op. Ze werden belaagd door onder meer scherpschutters die zich bovenop gebouwen hadden opgesteld. Onder de gewonden zijn demonstranten met ademhalingsproblemen na het inademen van rook. Anderen hebben schotwonden in gezicht of borstkas.

De in Saoedi-Arabië herstellende Ali Abdullah Saleh zou zijn vice-president deze week opdracht hebben gegeven te onderhandelen over een machtsoverdracht in Jemen. Te bezien valt wat dat om het lijf heeft; het is niet voor het eerst dat hij bewegingen maakt in de richting van een machtsoverdracht. Meerdere keren trok de president zich op het laatst terug van een toezegging.