Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Turkije: banden met EU bekoelen als Cyprus EU voorzitter wordt

De Turkse vicepremier Besir Atalay zegt dat Turkije de banden met de Europese Unie zal bekoelen als die Cyprus volgend jaar het roulerende voorzitterschap geeft. Hij waarschuwt voor een “daadwerkelijke crisis”.

De mededeling werd gisteravond laat uitgezonden door staatskanaal Anatolian, zo meldt AP. Dat citeerde Atalay die zijn uitspraken zou hebben gedaan tegen de Turks-Cypriotische radio- en televisiezender Bayrak. Hij rondde een bezoek af aan Noord-Cyprus; de Turkse Republiek die alleen door Turkije wordt erkend.

“Als de herenigingsgesprekken in Cyprus niet afgerond zijn en de EU geeft het voorzitterschap aan zuidelijk Cyprus, zal de daadwerkelijke crisis zijn die tussen Turkije en de EU. Want dan bevriezen we onze banden, dat hebben wij als regering besloten.” - Turkse vicepremier Besir Atalay.

Hardste toon tot nu toe

Niet eerder sprak Turkije zich zo hard uit tegen het voorzitterschap van Cyprus. De relatie met de EU, die Turkije al jaren afhoudt als nieuw lid, dreigt hierdoor een nieuw dieptepunt te bereiken. Het land houdt er momenteel ook gespannen verhoudingen op na met Israël en ruziet met de Cypriotische regering over mogelijke gasdeposito’s in zee.

Juli 2012: Cyprus wordt voorzitter

Cyprus is verdeeld sinds een Turkse inval in 1974 die volgde op een een kortstondige coup van de Grieken die er de macht grepen. In 2008 werden vredesgesprekken hervat maar tot nog toe zonder veel resultaat.

De internationaal erkende Grieks-Cypriotische regering krijgt volgens de huidige plannen in juli 2012 het elk half jaar roulerende voorzittershap van de EU toebedeeld.