Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tahrir-achtige bezetting Wall Street gesmoord

NYPD speelde tijdig in op de algemeen bekende plannen voor Occupy Wall Street. Foto Reuters / Eric Thayer

Het moest de Amerikaanse Dag van de Woede worden, maar een langdurige bezetting als in Kairo of Madrid werd het niet. De honderden Amerikanen die gisteren op de been waren voor de actie Occupy Wall Street, bereikten nimmer de New York Stock Exchange.

Het protest was gericht tegen het financiële systeem in de VS dat volgens de actievoerders de rijken bevoordeelt ten opzichte van de armen. Maanden aan voorbereiding gingen vooraf aan de dag waarop de woede hierover tot uiting zou komen. Uit dé dag, simpelweg genaamd September 17, werd echter al vroeg de angel getrokken door de New Yorkse politie, meldt The New York Times.

‘s Ochtends al zetten agenten dranghekken neer als blokkade voor belangrijke delen van Wall Street. De politie stelde een gebied beschikbaar voor de actievoerders maar die maakten hier volgens de NYPD geen gebruik van. De bedoeling, volgens sommige demonstranten, was om weken of zelfs maanden in het financiële centrum van Manhattan te bivakkeren naar voorbeeld van opstanden als in Egypte en Spanje.

Maar van tentenkampen en massale sit-ins was gisteren geen sprake. Er werden wel enkele optochten gehouden en in de diverse parken werd gedebatteerd. Twee gemaskerde mannen die probeerden een gebouw van Bank of America binnen te dringen, werden gearresteerd. Tegen het invallen van de duisternis nam de relatieve drukte af.

Foto AFP / David KarpFoto AFP / David Karp