Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Strauss-Kahn beging ‘morele fout’, heeft ‘nu geen politieke ambities’

Strauss-Kahn tijdens het interview van vanavond.
Strauss-Kahn tijdens het interview van vanavond. Foto AFP / Francois Guillot

“Ik heb geen geweld gebruikt, maar wel een zware morele fout begaan. Dat betreur ik.” Dat zei Dominique Strauss-Kahn vanavond op de Franse televisiezender TF1 tijdens het eerste interview sinds hij in mei van zijn voetstuk viel.

Strauss-Kahn, die aan het begin zichtbaar zenuwachtig was, bood het Franse volk zijn excuses aan voor het voorval met het ‘kamermeisje’. Hij noemde het een “morele fout” dat hij aanzette tot seks, maar benadrukte dat hij geen geweld heeft gebruikt. Hij verklaarde verder, ondersteund door het rapport van de procureur, dat de vrouw gelogen heeft over het voorval.

‘Ik ga uitrusten en nadenken, heb nu geen politieke ambities’

Politieke ambities heeft hij op korte termijn niet, zei hij. “Ik ben nu nergens kandidaat voor”. Hij zei de tijd te willen nemen voordat hij beslist over zijn politieke toekomst. “Ik ga nu uitrusten, herstellen en nadenken. Maar ik zou me graag nog inzetten voor het algemeen belang, dus we zullen zien.”

Die uitspraak was een van de meest verrassende die Strauss-Kahn vanavond deed, zegt onze correspondent Dirk Vandenberghe:

“Tussen neus en lippen door zegt hij hier dat hij niet aast op een terugkeer in de politiek. Hij zei nog wel het algemeen belang te willen dienen, maar liet doorschemeren dat dat ook bij een internationale instelling zou kunnen. Hij zei het niet letterlijk, maar zinspeelde er wel op.”

Ook was opmerkelijk dat uit dit interview duidelijk werd dat Strauss-Kahn wel degelijk van plan was mee te doen aan de Franse presidentsverkiezingen. Vandenberghe:

“‘Ik heb mijn rendez-vous met de Fransen gemist’, zei Strauss-Kahn. Want voor wie er nog aan twijfelde: hij wilde wel degelijk namens de Parti Socialiste meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar in Frankrijk. Tot zijn arrestatie halverwege mei was DSK volgens veel Fransen, ook zij die niet voor hem zouden stemmen, de gedoodverfde favoriet om Sarkozy op te volgen in het Elyséé.”

‘Bang en vernederd’

Strauss-Kahn ging in op zijn gemoedstoestand van de afgelopen maanden. Hij zei dat hij bang was geweest: “heel bang, ik was vernederd.” En: “Ik heb veel verloren en ben hier een ander mens van geworden.” Ook haalde hij uit naar de rol van geld en rijkdom in de Amerikaanse justitie, die hij als “shockerend en pervers” kwalificeerde.

Strauss-Kahn en de Franse journalist Claire Chazal tijdens het interview op TF1. Foto AFP / Francois Guillot

Strauss-Kahn en de Franse journalist Claire Chazal tijdens het interview op TF1. Foto AFP / Francois GuillotStrauss-Kahn en de Franse journalist Claire Chazal tijdens het interview op TF1. Foto AFP / Francois Guillot

Beschuldiging van Franse schrijfster is ‘denkbeeldig’

De beschuldigingen van de Franse schrijfster Tristane Banon, die zegt dat Strauss-Kahn haar in 2003 heeft geprobeerd te verkrachten, zijn “denkbeeldig” en “lasterlijk,” zegt hij. “Ik heb geen geweld gebruikt.”

Vooraf kritiek op interview-opzet

Er was vooraf veel kritiek op het interview, dat door de populaire presentatrice van het achtuurjournaal op de commerciële tv-zender TF1 Claire Chazal werd afgenomen. Vandenberghe vertelt waarom - en ook waarom het uiteindelijk meeviel:

“Chazal is een goede vriendin van de vrouw van Strauss-Kahn. Een huisvriendin van de twee, eigenlijk. Maar ze heeft het redelijk gedaan. Ze maakte het hem niet bijzonder lastig, maar ging geen enkel heikel thema uit de weg.”

De vraag is tegelijkertijd of de Fransen zo’n kritische aanpak wel gewild zouden hebben:

“Uit een peiling van Le Journal du Dimanche bleek dat slechts 35 procent van de Fransen zou willen weten wat er werkelijk in die hotelkamer in New York is gebeurd op 14 mei, terwijl 64 procent zei te willen weten wat DSK denkt over de financiële crisis. Iets meer dan de helft wil niet dat DSK nog politiek actief is, terwijl 22 procent juist wil dat hij zich alsnog kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2012.”

Oud-topman IMF in mei gearresteerd om gedwongen seks

De toenmalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd in mei gearresteerd omdat een hotelmedewerkster hem beschuldigde van gedwongen seks. ‘DSK’ leek lange tijd veroordeeld te gaan worden, totdat de openbaar aanklager in New York de zaak liet vallen omdat bleek dat de vrouw niet geloofwaardig was. Ze gaf tegenstrijdige getuigenissen af en zou gelogen hebben toen ze op haar asielaanvraag zei slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting in haar geboorteland Guinee.

Maar Strauss-Kahn heeft meer om zich zorgen om te maken: De Franse schrijfster Tristane Banon verklaarde dat Strauss-Kahn in 2003 heeft geprobeerd haar te verkrachten. Volgens hem maakte hij wel avances, maar bleef het bij een poging haar te zoenen en te omhelzen.

Strauss-Kahn keerde op 4 september terug in Frankrijk, de eerste keer sinds de beschuldiging van de New Yorkse hotelmedewerkster.