Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Sociaaldemocraten verslaan partij Merkel bij Berlijnse verkiezingen

Verschillende foto’s van Duitse politici tijdens het stemmen: van links naar rechts Renate Kuenast van Die Gruenen, de Berlijnse SDP-burgemeester Klauw Wowereit, Frank Henkel van de CDU, Andreas Baum van de Piratenpartij en Christoph Meyer van de FDP. Foto Reuters
Verschillende foto’s van Duitse politici tijdens het stemmen: van links naar rechts Renate Kuenast van Die Gruenen, de Berlijnse SDP-burgemeester Klauw Wowereit, Frank Henkel van de CDU, Andreas Baum van de Piratenpartij en Christoph Meyer van de FDP. Foto Reuters

De centrumlinkse sociaaldemocraten van SPD hebben de conservatieven van CDU verslagen in de verkiezingen voor het Berlijnse parlement. Een verrassende overwinning is er voor de Piratenpartij. Dat wijzen de eerste exit polls uit.

De SPD kreeg volgens de meting van televisiestation ARD 29,5 procent van de stemmen, iets minder dan de 30,8 procent die bij de laatste verkiezingen in 2006 veroverd werd in Berlijn, met 3,4 miljoen inwoners de grootste Duitse stad. Het lijkt er daarom op dat regerend SPD-burgemeester Klaus Wowereit zijn derde vijfjarige termijn in gaat.

De CDU, de partij van Merkel, kreeg 23,5 procent; iets meer dan de 21,3 procent uit 2006, maar veel minder dan het aandeel dat veroverd werd in de jaren tachtig en negentig, toen de partij standaard rond de 40 procent van de stemmen kreeg.

De groenen kregen volgens de exit polls 18 procent (in 2006 13,1). Een verrassing was de overwinning voor de voor burgerrechten in telefonie en internet opkomende Piratenpartij, die voor het eerst meedeed en 8,5 procent van de stemmen kreeg. Dat was voldoende voor een zetel in het deelstaatparlement. De liberale FDP, de Vrije Democratische Partij, bleef steken op 1,8 procent en haalt daarmee de kiesdrempel niet.

Bij deze stemmenverhoudingen kan de SPD rekenen op 47 zetels (was 53). De CDU krijgt er 38 (37), de Groenen 30 (23), Die Linke 19 (23) en de Piraten 15. De meerderheid ligt op 75 zetels.