Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Pakistan: neergestorte drone VS in handen van Talibaan

Pakistaanse inlichtingendienst bij een eerder neergestorte drone. Foto AFP / Asghar Achakzai

De Pakistaanse inlichtingendiensten beweren dat een Amerikaanse drone is neergestort in het noordwesten, nabij de grens met Afghanistan. De Talibaan hebben de hand gelegd op de resten van het onbemande vliegtuig, dat gisteravond in de buurt van Jangara in Zuid-Waziristan zou zijn gecrasht.

De inlichtingendiensten zeggen het nieuws over de crash te hebben vernomen tijdens het afluisteren van radioberichten van de Talibaan. Onduidelijk is waardoor de drone is neergestort. Tevens is het de vraag hoeveel de Talibaan aan data en techniek kunnen ontlenen aan het wrak van het vliegtuigje.

Vanuit Amerika is nog niet gereageerd op een verzoek om reactie door persbureau AP. Dit is niet ongewoon aangezien de VS nooit openlijk spreken over het door de CIA gerunde drone-programma in Pakistan.

Update 12.46: Pakistan heeft troepen afgestuurd op de Talibaan militanten die het wrak van de drone hebben gepakt. Bij de strijd om de overblijfselen zijn aan kant van de terreurorganisatie doden gevallen. Onduidelijk is nog of de Pakistanen geslaagd zijn in hun poging het wrak te bemachtigen.

Update 14.09: De Talibaan zeggen verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van de drone. Ze claimen het vliegtuigje te hebben neergeschoten.


Grotere kaart weergeven