Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ontsierde topper tussen PSV en Ajax onbeslist: 2-2

Tim Matavz viert de snelle 1-0 voor PSV, zijn eerste in Eindhovense dienst. Foto WFA / Robert Meerding

PSV heeft in eigen huis niet kunnen winnen van landskampioen Ajax. De topper werd ontsierd door de naar het zich laat aanzien ernstige hoofdblessure van PSV-keeper Przemyslaw Tyton.

Al binnen twee minuten kwam de thuisploeg, die sterk begon, op voorsprong. Tim Matavz werd veel te vrij gelaten door de Amsterdamse verdediging en deed waarvoor hij is aangekocht: scoren. Daarna hield PSV het beste van het spel, maar kwam Ajax er af en toe gevaarlijk uit.

Matavz 1-0:

Na een half uur spelen raakte doelman Przemyslaw Tyton van PSV ogenschijnlijk zwaar geblesseerd nadat hij met zijn hoofd hard botste op de knie van ploegmaat Timothy Derijck. De behandeling van de Pool en diens wegvoering richting ziekenhuis nam bijna een kwartier in beslag.

Na die onderbreking was het Ajax dat zich vastbeet in het aangeslagen PSV. De gelijkmaker voor rust van Kolbeinn Sigthorsson was in die zin verdiend.

Sigthorsson 1-1:
http://youtu.be/ctCRIZdzNf8

Uit de kleedkamers kwam PSV weer sterk tevoorschijn en was het de bovenliggende ploeg. De Eindhovenaren hadden echter een strafschop nodig om de stand weer in hun voordeel te trekken. Georginio Wijnaldum benutte de penalty nadat Gregory van der Wiel onhandig verdedigde op Dries Mertens.

Wijnaldum 2-1:
http://youtu.be/JWbTuukTghU

Ajax bleef gevaarlijk in de tegenstoot maar onder meer Matavz had een grote kans om de wedstrijd te beslissen. Hij stuitte na een counter echter op doelman Kenneth Vermeer. Met nog tien minuten op de klok strafte de ingevallen Dmitri Bulykin de gemiste kansen van PSV af door op een voorzet slim voor Derijck te komen en Tytons vervanger Khalid Sinouh te verschalken.

Bulykin 2-2:
http://youtu.be/zFd47nqHCA8

Die klap leek PSV niet echt te boven te komen. Ajax kreeg meer aandeel in het spel en was meerdere keren gevaarlijk. Aan de andere kant wist de ploeg van trainer Fred Rutten diverse aanvallen niet meer tot goed eind te brengen.