Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

PSV-doelman Tyton heeft ‘ernstige hersenschudding’

Przemyslaw Tyton heeft vanmiddag in de topper tegen Ajax een naar het zich laat aanzien ernstige hoofdblessure opgelopen. De Poolse doelman botste na een klein halfuur met zijn hoofd tegen de knie van zijn eigen verdediger Timothy Derijck en verloor het bewustzijn. Na een behandeling van bijna een kwartier werd de sluitpost per brancard van het veld gereden en vervangen door Khalid Sinouh.

Naast de medici van PSV schoot de clubarts van Ajax, Edwin Goedhart, te hulp waarna direct een nekbrace werd aangebracht. Goedhart heeft enkele jaren geleden eenzelfde situatie met keeper Joey Didulica meegemaakt. Tyton werd door diverse medici gestabiliseerd en uiteindelijk op een brancard gelegd. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd voor verder onderzoek en is inmiddels bij bewustzijn.

Update 15.01 uur: PSV meldt dat Tyton een “ernstige hersenschudding” heeft maar dat CT-scan van nek en schedel geen breuk aantonen. Hij blijft in het ziekenhuis op de afdeling neurologie ter observatie. De Pool zou enkele weken uit de roulatie zijn.

Twitter avatar PSV PSV Wat we hier kunnen melden over Tyton is dat hij weer bij kennis is en momenteel uitgebreid wordt onderzocht in het ziekenhuis. #psvaja

PSV-clubarts Rolf Timmermans tegenover de NOS:

Op 19 december botste de Pool als keeper van Roda JC op precies dezelfde plek met PSV-spits Jonathan Reis. De Braziliaan liep daarbij een zeer zware knieblessure op en is nog steeds aan het revalideren.

De onprettige beelden van de onfortuinlijke botsing tussen Derijck en Tyton:
http://youtu.be/Dg1Yxiki0bM

Het incident gebeurde een dag nadat Maarten Stekelenburg iets soortgelijks meemaakte. De keeper van AS Roma werd door Internazionale-speler Lucio tegen het hoofd geraakt. De blessure van de Oranje-doelman bleek na onderzoek mee te vallen. Nog meer dan het incident van Stekelenburg deed het aanzicht van de afgevoerde Tyton denken aan de botsing die Chelsea-doelman Petr Cech enkele jaren geleden had waarbij hij zijn schedel brak.