Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NTC-strijders stuitten op aanhoudend verzet troepen Gaddafi

Verzorging van gewonde revolutiestrijders uit de strijd om Sirte. Foto AP / Manu Brabo

De revolutiestrijders in Libië stuiten op hevige weerstand in de strijd om Sirte en Bani Walid, waar de hele nacht is gevochten. Een maand na de triomfantelijke inname van Tripoli blijven de laatste Gaddafi-bolwerken fier overeind.

Sirte, de geboorteplaats van Moammar Gaddafi aan de mediterraanse kust, werd gisteren opnieuw aangevallen. De strijdkrachten van de nieuwe regering NTC zijn een “ruime kilometer” dichterbij het stadscentrum gekomen.

Minder voorspoed NTC in Bani Walid

Boven Sirte stegen dikke rookwolken op terwijl de anti-Gaddafitroepen de dichtbevolkte wijken doortrokken. Ze werden hierbij gesteund door mortiergranaten en hevig geweervuur. Eenzelfde salvo werd door Gaddafi-loyalisten op hen afgevuurd.

De NTC meldde alleen het aantal doden aan de kant van de tegenstander: 24 gesneuvelden en 54 gewonden. De aanval op Sirte stond in contrast met de situatie bij Bani Walid. Volgens AP probeerden gedemoraliseerde revolutiestrijders zich daar te hergroeperen nadat regimesoldaten en sluipschutters ze uit een deel van de stad verdreven.

Ook Sabha nog groot bolwerk in zuiden

Hoewel Sirte en Bani Walid voorbeeld staan voor het aanhoudende verzet van de verdreven Libische leider, zijn er nog meer Gaddafi-gezinde gebieden. In centraal Libië geniet de kolonel nog veel steun en in de zuidelijk gelegen stad Sabha bevindt zich ook nog een groot bolwerk.

Het verzet van het regime heeft volgens AP binnen de NTC de angst doen rijzen voor een scenario als dat in Irak of Afghanistan. Ondertussen probeert de Nationale Overgangsraad zichzelf wel als autoriteit te presenteren door verkiezingen voor te bereiden.