Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Korea’s bij elkaar voor plannen gesprekken kernprogramma

Ri Yong Ho en Wi Sung-lac (r) in gesprek op 22 juli van dit jaar in Bali. Foto AP / Yonhap

De beide Korea’s gaan komende week met elkaar in gesprek over het kernwapenprogramma van Pyongyang. De twee gebrouilleerde buurlanden zullen in Peking een data prikken voor bilaterale gesprekken.

Reuters meldt de ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea op basis van persbureau Yonhap. “Het Zuiden en het Noorden zijn een bijeenkomst overeengekomen op 21 september (woensdag, red.)”, aldus de Zuid-Koreaans nieuwsdienst.

Toponderhandelaar Wi Sung-lac en zijn collega uit het Noorden Ri Yong-ho zouden reeds in de Chinese hoofdstad zijn om hun tweede ontmoeting in twee maanden voor te bereiden. China heeft samen met de Verenigde Staten druk gezet op beide partijen om de dialoog te hervatten. Op die manier kunnen de gesprekken van het Zeslandenoverleg over ontwapening met de overige partners Japan en Rusland weer op gang worden gebracht.

Zuid-Korea en Amerika eisen dat Noord-Korea eerst het programma voor verrijking van uranium stopzet. Tevens moet het land weer internationale waarnemers toelaten. Twee jaar geleden stapte Pyongyang uit de gesprekken nadat de verenigde Naties nieuwe sancties oplegden aan Noord-Korea vanwege hun kernproeven.