Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Felle strijd om laatste Gaddafi-bolwerken houdt aan

Anti-Gaddafi-strijders in Bani Walid vandaag. Aanhangers van Gaddafi voerden vandaag aanvallen uit op strijdkrachten van de Nationale Overgangsraad.
Anti-Gaddafi-strijders in Bani Walid vandaag. Aanhangers van Gaddafi voerden vandaag aanvallen uit op strijdkrachten van de Nationale Overgangsraad. Foto Reuters / Youssef Boudial

Gaddafi-aanhangers hebben vandaag bij de Libische stad Bani Walid aanvallen uitgevoerd op de strijdkrachten van de Nationale Overgangsraad. Ze schoten mortiergranaten af en probeerden de opstandelingen bij de noordelijke poort van de stad in een hinderlaag te lokken.

De mortiergranaten waren gericht tegen een gebouw waar de opstandelingen dekking zochten. Ook in het noorden van de stad werden granaten afgeschoten en zwarte rook vulde de lucht. De strijders van de Overgangsraad beantwoordden de granaataanval met automatische geweren en raketten en er werden versterkingen naar de stad gestuurd. Ook NAVO-vliegtuigen waren in de buurt, maar zouden geen luchtaanvallen hebben uitgevoerd. De aanvallen van vandaag volgden op een onrustige nacht.

Fel verzet van laatste Gaddafi-bolwerken

De pogingen om de aanhangers van Gaddafi te verdrijven uit de laatste bolwerken waar ze macht hebben, stuiten op fel verzet. Het gaat om een aantal steden, waaronder Bani Walid, Sirte en Sabha, waar de Gaddafi-troepen zich met hand en tand verzetten.

Vooral de inname van Bani Walid is bijzonder lastig gebleken. De aanhangers van Gaddafi houden hooggelegen gebieden bezet en hebben daardoor de controle over Wadi Zeitoun, een vallei die Bani Walid in tweeën deelt. Deze ligging zorgt ervoor dat de stad een vesting is die moeilijk kan worden ingenomen.

De impasse rondom Bani Walid is slecht voor het moreel van de opstandelingen, die hun linies steeds verder uitgedund zien worden.

‘Gaddafi-troepen houden nog maanden vol’

In Sirte hebben de opstandelingen ook te kampen met hevig verzet. Ze wisten gisteren slechts anderhalve kilometer terreinwinst te boeken en hebben grote moeite om door te dringen in woonwijken. De opstandelingen werden beschoten met raketten en mortiergranaten. Zeker 24 van hen werden gedood en meer dan vijftig liepen verwondingen op. Veel families ontvluchten de stad

Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Gaddafi, verklaarde vrijdag in een telefoongesprek de mogelijkheden te hebben de strijd ‘maanden vol te houden’.