Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Netanyahu: aanvraag erkenning Palestina bij VN zal falen

Netanyahu vastberaden richting Algemene Vergadering. Foto Reuters / Tara Todras-Whitehill

“Hun poging door de VN erkend te worden als volwaardig lid zal falen.” Benjamin Netanyahu voorspelt dat de Palestijnen vrijdag nul op het rekest krijgen wanneer ze op de Algemene Vergadering om erkenning van Palestina vragen.

Volgens de Israëlische premier gaan de Palestijnen namelijk voorbij aan de vredesgesprekken met zijn land. Netanyahu schuift hen de volledige schuld toe voor het vastlopen van de onderhandelingen.

“Israël wil vrede en de Palestijnen doen alles wat binnen hun macht ligt om de vredesbesprekingen te torpederen. Dat is de waarheid. Ze moeten begrijpen dat hun huidige poging de onderhandelen te omzeilen door naar de VN te stappen niet de weg naar vrede is. Dat kan alleen met directe gesprekken.”

Netanyahu zei vandaag volgens AP tijdens de wekelijkse kabinetsbijeenkomst eveneens dat Israël nauw samenwerkt met de Verenigde Staten om de poging van Palestina lid te worden van de VN niet zal slagen. Beide landen zouden inzetten op de Veiligheidsraad, die dergelijke verzoeken moet goedkeuren. Amerika heeft vetorecht in de raad.

De Palestijnen zouden dan ook voor een lagere status kunnen gaan, die van waarnemend staat. Hiervoor is de makkelijker te verkrijgen goedkeuring van de Algemene Vergadering nodig. Palestina wil met erkenning op internationaal niveau Israël onder druk kunnen zetten om concessies te doen in de vredesbesprekingen.

Netanyahu gaat komende week met twee doelen naar New York om de vergadering van de VN bij te wonen. “Ik ga de aanvraag van Palestina te blokkeren en onze waarheid verkondigen.”