Dit is een artikel uit het NRC-archief

Atletiek

Recordaantal deelnemers bij 27e editie Dam tot Damloop

Deel van het parcours van de Dam tot Damloop. Foto NRC / Maurice Boyer

In Amsterdam werd vanochtend het startschot voor de 27e editie van de Dam tot Damloop gegeven. De duizenden deelnemers aan het grootste hardloopevenement van Nederland starten vanaf 11.00 uur op de Prins Hendrikkade. De finish ligt tien Engelse mijl verderop, op ongeveer zestien kilometer in Zaandam.

Waar vorig jaar nog 35.000 lopers deelnamen, waren dat er dit jaar vijfduizend meer. Aan het evenement deden daardoor een recordaantal van veertigduizend sportievelingen mee. De startbewijzen voor de loop waren ook dit jaar weer kort na de start van inschrijving uitverkocht.

Langs de kant van het parcours worden honderdduizenden toeschouwers verwacht.

Update 11.58 uur: Leonard Patrick Komon won bij de mannen de Dam tot Damloop. De 23-jarige Keniaan deed dat in een tijd van 44.23 minuten en evenaarde daarmee het wereldrecord van Haile Gebrselassie op de tien Engelse mijl uit 2005. Bij de vrouwen ging de zege naar Priscah Jepleting. De Keniaanse had 51.54 minuten nodig.