Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Boze Chinezen protesteren voor vierde dag bij chemische fabriek

vanuit een bezet gebouw kijken demonstranten uit op de menigte die bij de ingang van de fabriek tegenover de oproerpolitie staat. De actievoerders gooiden onder meer met stenen en staven. Foto Reuters

Vijfhonderd Chinezen zijn de vierde dag ingegaan van hun protest bij een fabriek van zonnepanelen. De actievoerders beschuldigen het bedrijf ervan giftige stoffen in een rivier te lozen waardoor veel vis doodgaat.

De demonstranten bestormden donderdag in Haining, in de oostelijke provincie Zhejiang, het terrein van de fabriek waarvan het New Yorkse Jinko Holding eigenaar is. Ze wierpen diverse voertuigen omver nadat de politie hen uiteendreef, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Volgens de nieuwsdienst hadden lokale autoriteiten het bedrijf al gesommeerd de activiteiten te staken. De fabriek zou al sinds april de normen voor het afvoeren van giftige chemische stoffen overschrijden. De Chinese site National Business Daily heeft foto’s van de protesten.

Milieuvervuiling is een van de grootste problemen gebleken voor de Chinese communistische machthebbers, aldus AP. Steeds vaker komt de bevolking in opstand tegen industrieën die illegaal schadelijk afval dumpen. Vorige maand werd in de noordelijke stad Dalian een chemische fabriek gesloten nadat duizenden demonstranten de straat opgingen.


Grotere kaart weergeven