Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD-prominent Verwaayen in NRC: kabinet-Rutte is ‘niet bevlogen’

Ben Verwaayen, VVD-prominent en bestuursvoorzitter van Alcatel-Lucent. Foto NRC Handelsblad / Vincent Menzel

De regering is “niet bevlogen” en kan in de huidige situatie geen “vernieuwend beleid” voeren. Dat zegt het prominente VVD-lid Ben Verwaayen vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Volgens Verwaayen, een van Ruttes belangrijkste vertrouwelingen is een “bevlogen” beleid pas mogelijk bij een tweede kabinet-Rutte. Na afloop daarvan moet premier Mark Rutte dan wel “wegwezen”, aldus Verwaayen in een vraaggesprek met onze politiek redacteuren Freek Staps en Derk Stokmans.

Volgens Verwaayen is de “hype” over de islam voorbij. Hij zegt dat Nederland geen “anti-islam-land” is en dat er bovendien de afgelopen jaren zoveel over gesproken is dat “het een beetje uitgepieterd” zou zijn. Volgens de VVD’er Verwaayen vloeien de recente aanvallen van Geert Wilders op het economisch instabiele Griekenland daar logisch uit voort: “De Grieken zijn de nieuwe moslims.”

Verwaayen betoogt dat Nederlanders geen vertrouwen meer hebben in autoriteiten. Dat vertrouwen moet het kabinet eerst terugwinnen voordat het de nodige vernieuwingen kan doorvoeren. Dat gebeurt volgens Verwaayen door eerst de staatsfinanciën verbeteren, de overheid te verkleinen de veiligheid te vergroten. Een volgend kabinet-Rutte zou volgens Verwaayen het onderwijs moeten verbeteren, “de grenzen opengooien voor al het talent in de wereld” en het makkelijker moeten maken mensen te ontslaan en aan te nemen.

Zijn oproep aan Rutte om na twee termijnen te vertrekken is ingegeven door de ervaring van Verwaayen dat leiderschap „beperkt houdbaar” is. Verwaayen onderhoudt nauwe banden met diverse VVD-ministers en wordt binnen de partij gezien als richtinggevend. Hij is nu topman van Alcatel-Lucent, een Amerikaans-Frans telecombedrijf met 80.000 werknemers.

Update 15.58 uur:
“De goede man zit er twee keer naast,” laat PVV-leider Geert Wilders in reactie aan NRC Handelsblad weten over de opmerking van Verwaayen dat de “hype” over de islam voorbij is en dat de Grieken de nieuwe moslims zijn voor Wilders.

Lees het interview ‘Ik ben geen Rutte-fluisteraar’ vandaag in de papieren NRC Weekend of in onze digitale editie.