Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Turkije wil geen bemiddeling in conflict met Israël

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, tijdens een persconferentie eerder deze maand. Foto AP / Burhan Ozbilici

Turkije heeft geen behoefte aan bemiddeling door de Verenigde Staten in het conflict met Israël. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu vanmiddag laten weten. Dat meldt persbureau AFP.

In een live uitgezonden persconferentie stelde Davutoglu dat Turkije “op geen enkele manier behoefte heeft aan bemiddeling”, nadat hem werd gevraagd of de Verenigde Staten een rol zouden kunnen spelen bij het herstellen van de relatie met Israël.

Turkije heeft een groot conflict met Israël over de Israëlische bestorming van het Turkse activistenschip Mavi Marmara vorig jaar, waarbij negen Turken omkwamen en waarvoor Israël weigert excuses aan te bieden. De Turken hebben in reactie daarop de militaire en economische betrekkingen tussen beide landen bevroren.