Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rosenthal wil dat Abbas afziet van aanvraag VN-lidmaatschap

De Palestijnse president Mahmoud Abbas vorige week op een persconferentie in Ramallah. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

In een telefonisch overleg heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Palestijnse president Mahmoud Abbas opgeroepen om af te zien van het plan om volgende week VN-lidmaatschap aan te vragen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Rosenthal kan een vredesregeling alleen door onderhandelingen tot stand komen. Eenzijdige handelingen die niet door alle partijen worden geaccepteerd dragen volgens hem niet bij aan een oplossing.

Abbas is van plan om tijdens de Algemene Vergadering van de VN volgende week in New York te vragen Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. Voor dit plan bestaat internationaal veel steun. Israël is mordicus tegen de erkenning van Palestina.

Rosenthal sprak gisteren ook met zijn Israëlische collega Lieberman en riep hem op stappen te zetten zodat onderhandelingen kunnen hervat. De minister vindt het van belang dat Israël en de Palestijnen samenwerken met de Europese buitenlandcoördinator Catherine Ashton en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Die werken met het Midden-Oosten Kwartet (bestaande uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland) aan een verklaring om de onderhandelingen te herstarten.