Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘W. F. Hermans registreerde zich in 1942 bij Kultuurkamer’

Willem Frederik Hermans meldde zich in 1942 aan bij de Nederlandse Kultuurkamer van de Duitse bezetter. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Het kaartje waaruit blijkt dat Hermans zich aanmeldde wordt bewaard in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. Het kaartje werd gevonden door Willem Otterspeer, die sinds 2000 werkt aan een biografie over de in 1995 overleden schrijver. Hermans viel in het verleden diverse auteurs aan omdat zij volgens hem tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zuiver waren. Hij heeft zijn aanmelding volgens de krant altijd geheim weten te houden, aldus persbureau Novum.

Hermans was net 20 jaar toen hij het formulier inzond. De Kultuurkamer ontving het op 31 augustus 1942. Op 8 september werd het registratiedossier gemaakt. Hermans, een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers, had toen nog maar één verhaal gepubliceerd. Het is niet bekend of hij tot de Kultuurkamer is toegelaten. Een bewijs van lidmaatschap is volgens de krant niet gevonden.

De Kultuurkamer was door de Duitse bezetter ingesteld. Iedereen die als kunstenaar, schrijver, muzikant of podiumkunstenaar aan de slag wilde, moest zich bij de kamer aanmelden. Joden of met joden getrouwde mensen werden in beginsel niet geaccepteerd. De Duitsers wilden zo zorgen dat het nationaalsocialisme in een positief daglicht kwam te staan.