Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Woordvoerder Gaddafi: de strijd is verre van voorbij

Libyan leader and the new chairman of the African Union, Muammar Gaddafi, attends the opening session of the 12th African Union Summit in Ethiopia's capital Addis Ababa in this February 2, 2009 file photo. Libyan government tanks and snipers put up scattered, last-ditch resistance in Tripoli on August 22, 2011 after rebels swept into the heart of the capital, cheered on by crowds hailing the end of Gaddafi's 42 years in power. REUTERS/Antony Njuguna/Files (ETHIOPIA - Tags: CONFLICT POLITICS PROFILE MILITARY)
Libyan leader and the new chairman of the African Union, Muammar Gaddafi, attends the opening session of the 12th African Union Summit in Ethiopia's capital Addis Ababa in this February 2, 2009 file photo. Libyan government tanks and snipers put up scattered, last-ditch resistance in Tripoli on August 22, 2011 after rebels swept into the heart of the capital, cheered on by crowds hailing the end of Gaddafi's 42 years in power. REUTERS/Antony Njuguna/Files (ETHIOPIA - Tags: CONFLICT POLITICS PROFILE MILITARY) De verdreven Libische leider Moammar Gaddafi op archiefbeeld. Foto Reuters / Antony Njuguna

De strijd in Libië is verre van voorbij, dat zegt Moussa Ibrahim, de woordvoerder van de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi in een audioboodschap.

Volgens de woordvoerder hebben pro-Gaddafistrijders zware verliezen toegebracht aan de strijders van de nieuwe Libische machthebbers op het front bij Bani Walid. Zij hebben vele rebellen gedood of gevangen genomen, vertelt hij.

“We hebben ons voorbereid op een lange oorlog en hebben de mankracht en het materieel”, aldus Moussa Ibrahim.

Eerder vandaag bestormden de strijders van de nieuwe Libische machthebbers het centrum van Bani Walid. De strijd om een van Moammar Gaddafi’s laatste bolwerken lijkt zich in het voordeel van de Nationale Overgangsraad (NTC), de interim-regering, te ontwikkelen nu zwaar bewapende voertuigen de stad zijn binnen gereden.

Bani Walid is al enige tijd het toneel van hevige gevechten. Nadat eerder al manschappen van de NTC zich in het oosten en zuiden van de stad toegang verschaften tot het bolwerk, vallen ze nu vanuit het noorden aan.