Waar of niet waar, uitspraak over Merkels kont komt ongelegen

File picture shows German Chancellor Angela Merkel welcoming Italian Prime Minister Silvio Berlusconi upon his arrival at the Chancellery in Berlin January 12, 2011. Media outlets and social network sites are warning that Italy's scandal-plagued prime minister Silvio Berlusconi could risk causing fresh offence if reports about an unpleasant comment made about Germany's Chancellor Angela Merkel turn out to be true. Picture taken January 12, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (GERMANY - Tags: POLITICS)
File picture shows German Chancellor Angela Merkel welcoming Italian Prime Minister Silvio Berlusconi upon his arrival at the Chancellery in Berlin January 12, 2011. Media outlets and social network sites are warning that Italy's scandal-plagued prime minister Silvio Berlusconi could risk causing fresh offence if reports about an unpleasant comment made about Germany's Chancellor Angela Merkel turn out to be true. Picture taken January 12, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (GERMANY - Tags: POLITICS) Ondanks zijn voorliefde voor jonge, slanke vrouwen, kust Berlusconi zijn collega gretig. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

Angela Merkel beschikt over een ‘onneukbare dikke kont’, aldus Silvio Berlusconi. Gisteren brachten verschillende media het bericht dat de Italiaanse premier een van zijn oude moppen van stal had gehaald. In weinig fatsoenlijke bewoordingen zou hij zijn mening over het zitvlak van bondskanselier Angela Merkel hebben geformuleerd. Sommige kranten namen de exacte vertaling over, andere censureerden die met hekjes en sterretjes, terwijl weer andere meldden dat de beschrijving te vulgair was om te herhalen.

Hoe bekend de zin uit de mond van Berlusconi misschien ook klinkt - zijn ongepaste manieren zouden een boek kunnen vullen - nergens wordt duidelijk of die ook op waarheid berust. Als je de berichtgeving van gisteren moet geloven, is de boude uitspraak afkomstig uit de tapes van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Berlusconi en een bevriende journalist. Maar nergens staat de gewraakte zin zwart op wit. En dat terwijl de karakteristieke beschrijving van Merkels derrière inmiddels aan een wereldreis is begonnen.

Het balletje zou vorige week zijn gaan rollen toen in de wandelgangen van het Huis van Afgevaardigden een briefje circuleerde. Op dat briefje zou een journalist van La Stampa hebben geschreven dat het enige wat nog nodig was om de rapen in het land gaar te krijgen, een opmerking van Berlusconi over de zitkussentjes van Merkel was.

Volgens een opiniemaker van de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano maakt het verder weinig uit of het verhaal waar of onwaar is. Het leed is namelijk al geschied. De Duitsers vragen zich openlijk af of Berlusconi hun kanselier daadwerkelijk heeft beledigd. En dat op het moment dat Europese leiders de koppen bij elkaar moeten steken om de crisis het hoofd te bieden.

    • Dirk Wijnand de Jong