Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strijders bereiken centrum Bani Walid, ook vliegveld Sirte veroverd

Revolutiestrijders op weg naar de frontlinie aan de noordkant van Bani Walid. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Strijders van de nieuwe Libische machthebbers bestormen vanochtend het centrum van Bani Walid. De strijd om een van Moammar Gaddafi’s laatste bolwerken lijkt zich in het voordeel van de NTC te ontwikkelen nu zwaar bewapende voertuigen de stad binnenrijden.

Bani Walid is al enige tijd het toneel van hevige gevechten. Nadat eerder al manschappen van de Nationale Overgangsraad (NTC) zich in het oosten en zuiden van de stad toegang verschaften tot het bolwerk, vallen ze nu vanuit het noorden aan. Diverse explosies en vuurgevechten zijn te horen terwijl zwarte rook opstijgt, meldt AP.

De strijdkrachten die het regime van Gaddafi omverwierpen veroverden een vallei die leidt naar het centrum van Bani Walid. Ze stuitten wel op hevige tegenstand en vermoed wordt dat zich in de woestijnstad, 180 kilometer ten zuiden van Tripoli, nog steeds honderden regimestrijders bevinden.

Ondertussen nemen gevechtsvliegtuigen van de NAVO nog steeds doelen van Gaddafi onder vuur. Het bondgenootschap zegt gisteren diverse raketlanceerinstallaties, luchtafweersystemen, pantservoertuigen en een militaire opslagruimte in Sirte te hebben bestookt. In totaal heeft de NAVO sinds maart meer dan 8.500 luchtaanvallen in Libië uitgevoerd.

Ook Sirte, de geboorteplaats van de verdreven Libische leider, wordt volgens Reuters door vele militaire voertuigen en vier tanks genaderd. Het vliegveld van de noordelijke stad is vanochtend ingenomen door de NTC nadat strijders loyaal aan Gaddafi werden verdreven. Uit een deel van de stad hebben zij de revolutiestrijders juist weten terug te dringen.